Просто няма начин да не сте чували за яйца Бенедикт. Превърналата се в легендарна американска закуска, включваща поднесени върху хлебче поширани яйца и хрупкав бекон, гарнирани със сос Холандез, има силно засищащи свойства, а в допълнение мнозина твърдят, че гони махмурлука като с магическа пръчица. А ето и как да си ги спретнете у дома.
Необходими са ви:
4 яйца
100 г бекон
1,20 л вода
4 ч.ч. брашно
2 белтъка
2 пакетчета жива мая
1 ч.л. сол
1 домат
Начин на приготвяне:
Направете тесто от брашното, разтоврената мая, белтъците, солта и водата. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.
Разточете тестото на кора, с помощта на чаша отрежете кръгчета и ги изпечете на 180 градуса в тава, покрита с картия за печене.
Изпечете бекона в тиган с незалепващо покритие. В тенджера със сгорещена вода чукнете яйцата и ги извадете, когато станат бели.
Разрежете питките през средата, върху всяка сложете парче бекон, домат, едно яйце и полейте със сос Холандез.
А как да си приготвите домашен сос Холандез, може да разберете от статията на Kulinar.bg.
12 | 4 |