"Хумус" е едно от най-популярните ястия в Близкия Изток и на всяко хранене задължително присъства на масата. Представлява хранителна паста, която се приготвя от нахут и сусамов тахан. Тя се овкусява по различни начини и е подходяща за разядка или гарнитура на много основни ястия. Също така се използва като мезе или сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани.
Хумусът съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. А освен че е максимално здравословен, е подходящ и за вегетарианци и вегани. Рецептата изисква малко повече време, но пък е изключително евтина. За една купичка хумус са ви необходими :
80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 ч.л. кимион
2 консерви (по 450 г) нахут
или 800 г сварен нахут
3 с.л. тахини
3 с.л. сусамов тахан
сок от един лимон
1 с.л. соев сос
1/2 ч.л. сол
55 мл студена вода
• Зехтинът се нагрява в тенджера за 1 минута, прибавя се чесънът, нарязан на филийки, и кимионът. Когато се появят балончета, котлонът се изключва, но е важно чесънът да не смени цвета си.
• Отцеден и измит, нахутът се поставя в блендър, а към него се прибавят тахини, лимонов сок, соев сос и сол.
• Чесънът се изважда от зехтина с помощта на вилица и се слага в блендъра. Прави се пюре.
• Прибавя се охладеният зехтин с кимиона и получената смес се доразбива, докато стане хомогенна. Прибавя се водата и се разбърква добре.
• Хумусът се прехвърля в купа и се покрива. Оставя се известно време на стайна температура, за да се смесят добре ароматите. Може да се приготви предварително и да се съхрани в хладилник за не повече от седмица.
По желание консумирайте с арабски питки. Така ще разнообразите менюто си, а и ще усетите атмосферата на Близкия Изток в дома си.
1 | 0 |