Най-пълната рецепта за хумус, която сте виждали някога

Хумус в пет стъпки

Най-пълната рецепта за хумус, която сте виждали някога

"Хумус" е едно от най-популярните ястия в Близкия Изток и на всяко хранене задължително присъства на масата. Представлява хранителна паста, която се приготвя от нахут и сусамов тахан. Тя се овкусява по различни начини и е подходяща за разядка или гарнитура на много основни ястия. Също така се използва като мезе или сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани.

 

Хумусът съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. А освен че е максимално здравословен, е подходящ и за вегетарианци и вегани. Рецептата изисква малко повече време, но пък е изключително евтина. За една купичка хумус са ви необходими :

 

80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 ч.л. кимион
2 консерви (по 450 г) нахут
или 800 г сварен нахут
3 с.л. тахини
3 с.л. сусамов тахан
сок от един лимон
1 с.л. соев сос
1/2 ч.л. сол
55 мл студена вода


• Зехтинът се нагрява в тенджера за 1 минута, прибавя се чесънът, нарязан на филийки, и кимионът. Когато се появят балончета, котлонът се изключва, но е важно чесънът да не смени цвета си.

• Отцеден и измит, нахутът се поставя в блендър, а към него се прибавят тахини, лимонов сок, соев сос и сол.

• Чесънът се изважда от зехтина с помощта на вилица и се слага в блендъра. Прави се пюре.

• Прибавя се охладеният зехтин с кимиона и получената смес се доразбива, докато стане хомогенна. Прибавя се водата и се разбърква добре.

• Хумусът се прехвърля в купа и се покрива. Оставя се известно време на стайна температура, за да се смесят добре ароматите. Може да се приготви предварително и да се съхрани в хладилник за не повече от седмица.

По желание консумирайте с арабски питки. Така ще разнообразите менюто си, а и ще усетите атмосферата на Близкия Изток в дома си.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay