Никулденски рибник

Традиционно празнично ястие

Никулденски рибник

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти за 6 порции:
1  голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус

за кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и водата. Оставя се да почине 20 мин.

През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180°С за 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

сп. Меню

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay