През зимата сме склонни да ядем по много, и то не особено полезни храни. Този сезон обаче съвпада с периода от годината, в който се движим минимално, а последствията върху нашата фигура от похапването и застояването хич не са приятни.
Ясно е, че спортът е задължителен - говорили сме си много пъти за различните тренировъчни варианти, от които могат да се възползват дори работещите хора. Ала днес ще обърнем внимание на една донякъде пренебрегвана тема - плодовете. Подходящи за десерт и същевременно въздействащи положително на организма ви.
Ако до момента не сте консумирали изобщо плодове, то включването им в менюто ви неминуемо ще ви подейства детоксикиращо. Заместването на обилната закуска с плодове ще помогне на организма ви да изхвърли токсините и да има достатъчно енергия. В случай че не ви се минава през целия ритуал "хапване парче по парче”, може да си направите фреш у дома и да го пиете по път за работа.
През зимата перфектни за целта са цитрусовите плодове - портокали, грейпфрути, мандарини, лимони и модерното в последно време помело. Те са богати на витамин С и същевременно пречистват организма, благодарение на киселините, които съдържат.
Най-вкусният сок се получава, след като изстискате 3 портокала, 2 мандарини и 1 грейпфрут. Пийте тази енергизираща течност, непосредствено след като станете. Но фрешът задължително трябва да е прясно приготвен! Ако е престоял повече от три часа, полезните му свойства са били безвъзвратно изгубени.
Важно е да балансирате консумацията на цитрусови плодове, така че да не се получи "предозиране”. Не се шегуваме! Възможно е организмът ви да се пренасити на веществата, които се съдържат в един и същи плод. Затова или комбинирайте, или редувайте различните видове цитруси.
В случай че ви е застигнал противният вирус, който вилнее из страната ни тези дни, сигурно изобщо нямате апетит. За да стимулирате имунната си система обаче, е важно да приемате витамини не само под формата на хапчета. Ето защо ви съветваме да смесите сокът на половин лимон с малко преварена вода и кафява захар. По този начин ще осигурите вкусна доза витамин С на болното си тяло.
Впрочем събрахме още няколко съвета, които ще са ви полезни при консумацията на цитрусови плодове тази зима.
Грейпфрут
Този плод не е сред фаворитите в категория "цитрусови” - много хора предпочитат неговите по-сладки събратя. И все пак, грейпфрутите има своето екзотично очарование. Колко по-червено е месото му, толкова по-сладък е плодът. Запомнете, че за да не ви горчи, трябва да обелите не само кората, а и тънките люспи между парчетата. Според кулинарите, грейпфрутът се комбинира идеално с пиле, риба тон и спанак, и то под формата на салата.
Помело
Това е най-големият цитрусов плод, а вкусът му е доста по-сладък от този на грейпфрута. Когато избирате своето помело в магазина, гледайте да е тежко за размера си и да ухае приятно. Освен на витамин С, помелото е богато на витамин А, калций, калий и въглехидрати. При консумация без изстискване трябва да се бели парче по парче заради дебелата ципа. В кухнята помелото има приложение като добра компания на салати и сирена.
Лимон
Всички знаем, че лимонът е почти невъзможно да бъде консумиран в естествения си вид. Киселият плод обаче се разбира чудесно с останалите цитрусови плодове, когато става дума за приготвяне на фреш. Лимонът има приложение и при готвене, като в някои ястия дори е в състояние да замести необходимостта от други подправки. За да изстискате на ръка максимално добре един плод, го търкаляйте за малко по равна повърхност, като го натискате леко с длан.
Портокал
Любимецът на всички е сладък, сравнително лесен за белене и свръхароматен. Превъзхожда своите роднини мандарините с липсата на семки. Плодът е източник на витамин С и на фибри, които помагат на храносмилането и съответно - на стройната фигура. Приложението му в кухнята също е широко - от салати до основни ястия и сосове.
Мандарина
Споменахме за предимството на портокалите пред мандарините, но нека не подценяваме последните - те се белят доста по-лесно от всички останали цитруси. Две мандаринки дневно пък ще ви осигурят препоръчителната дневна доза витамин С. Малките оранжеви плодчета са най-богати и на витамин А. Пасват си идеално с вкуса на морски дарове и пилешко.
15 | 1 |