Постни пълнени чушки

Тофу, булгур и маслини

Постни пълнени чушки

Празното пространство, предлагано от чушките, дава чудесни кулинарни възможности за използването му. Като балансираната комбинация на тофу, булгур и маслини от тази рецепта.


Необходими продукти за 4 порции:

4 едри чушки за пълнене

½ ч. ч. булгур

2 с. л. зехтин или олио

1 стрък праз и 1 скилидка чесън, ситно нарязани

200 г гъби, нарязани на ивици

4 с. л. сушени домати, ситно нарязани

4 с. л. нарязани черни маслини

200 г тофу или овче сирене, нарязани на малки кубчета

за соса:

100 г зехтин

1 скилидка чесън

3 с. л. босилек, ситно нарязан

1 с. л. магданоз, ситно нарязан

2 с. л. орехи

сол на вкус

Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семките, срязват се на две, леко се посоляват и се слагат да се запекат за 10 мин. с отвора нагоре във фурна, загрята на 180˚С.

Булгурът се залива с 1½ ч.ч. вряща вода или зеленчуков бульон и се оставя похлупен за 20 мин. Ако се използва български булгур, трябва да се свари 5 мин. и тогава да се остави да набъбне за 20 мин. Разбърква се.

В загретия зехтин се слагат празът и чесънът. Разбъркват се 3-4 мин., слагат се гъбите и сушените домати. Разбъркват се за няколко минути и се добавят маслините.

Булгурът се разбърква със зеленчуците и нарязаното сирене. Посолява се на вкус. Напълват се чушките.

За соса всичко се пасира заедно. С половината от него се поръсват чушките и се запичат за 20 минути на 180˚С. След като се изпекат, се заливат с останалия сос и се поднасят.

сп. Меню

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay