Празното пространство, предлагано от чушките, дава чудесни кулинарни възможности за използването му. Като балансираната комбинация на тофу, булгур и маслини от тази рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
4 едри чушки за пълнене
½ ч. ч. булгур
2 с. л. зехтин или олио
1 стрък праз и 1 скилидка чесън, ситно нарязани
200 г гъби, нарязани на ивици
4 с. л. сушени домати, ситно нарязани
4 с. л. нарязани черни маслини
200 г тофу или овче сирене, нарязани на малки кубчета
за соса:
100 г зехтин
1 скилидка чесън
3 с. л. босилек, ситно нарязан
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. орехи
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семките, срязват се на две, леко се посоляват и се слагат да се запекат за 10 мин. с отвора нагоре във фурна, загрята на 180˚С.
Булгурът се залива с 1½ ч.ч. вряща вода или зеленчуков бульон и се оставя похлупен за 20 мин. Ако се използва български булгур, трябва да се свари 5 мин. и тогава да се остави да набъбне за 20 мин. Разбърква се.
В загретия зехтин се слагат празът и чесънът. Разбъркват се 3-4 мин., слагат се гъбите и сушените домати. Разбъркват се за няколко минути и се добавят маслините.
Булгурът се разбърква със зеленчуците и нарязаното сирене. Посолява се на вкус. Напълват се чушките.
За соса всичко се пасира заедно. С половината от него се поръсват чушките и се запичат за 20 минути на 180˚С. След като се изпекат, се заливат с останалия сос и се поднасят.
сп. Меню
14 | 0 |