Различно, ароматно и здравословно. Кимчи

Нещо като корейско кисело зеле, което не прилича на нищо от познатите ни вкусове, но ще ни спечели завинаги, сигурни са познавачи на източната кухня

Няма да е пресилено, ако кажем, че кимчи е един от символите на Корея. Става въпрос за ястие, приготвено от ферментирали зеленчуци и много подправки. То може да се приготвя от различни видове зеленчуци, като ряпа и краставица например, но ние ще ви представим най-разпространената му съвременна версия – от китайско зеле. В Страната на изгряващото слънце кимчи се води странично (консумирано като допълнение към основното) ястие. С годините обаче то се е превърнало в неделима част от закуската, обяда и вечерята на корейците и е надминало по слава много други храни в традиционното меню на страната.

Кимчи е високо ценено заради витаминното си съдържание, ниската калоричност и предполагаемото антиканцерогенно действие (за да се убедим в последното обаче трябва да ни бъдат представени солидни научни доказателства).

Настрана от здравословните свойства, тази храна е изключително вкусна не само заради освежаващия зеленчуков вкус, но и благодарение на пикантните си съставки. Ако опитате кимчи, гарантирано ще се озовете в ураган от кисело-люти емоции, каквито не могат да бъдат изживени всеки ден.

Отворете сетивата и прозорците – приготвянето е придружено с разнасяне на трайни остри миризми! Заредете се с чифт домакински ръкавици, с които да разбърквате подправките и зеленчуците, и голям съд, в който да поберете всички съставки.

Отделете 2 часа или две седмици :) (както знаем, ферментацията отнема време) и си пригответе лигавник, защото със сигурност ще слюноотделяте обилно, докато създавате това произведение на кулинарното изкуство.

Съставките: (към две зелки, като начало)

  • 2 китайски зелки

  • 1 бяла (японска) ряпа

  • 3-4 моркова

  • лют червен пипер

  • 5-6 стръка зелен лук

  • 6-7 едри скилидки чесън

  • сол (може и морска)

  • захар

  • вода

Забележка: Можете да променяте количеството лук и чесън според вкуса си. 

Начин на приготвяне:

Изчистете зелето от външните листа и кочана и го нарежете на четвъртини. Потопете ги във вода, за да спомогнете осоляването.

След като ги извадите от водата, поставете ги в достатъчно голям съд и осолете добре. Оставете ги настрана за час, час и половина, докато попие солта. Хубаво е да ги разбърквате през определено време.

Междувременно измийте добре лука и го нарежете на дребни парченца. Нарежете ряпата първо на кръгчета, а тях - на лентички (ако желаете, просто я настържете). Моркова също разрежете на лентички или настържете. Скилидките чесън е добре да пасирате или нарежете на ситно. Всички тези зеленчуци, заедно с малко захар и лютия червен пипер (сложете го на око, в зависимост от предпочитанията си и степента на лютивост, но така, че да се усеща и даде цвят :)), размесете хубаво с вода в подходящ съд, така че да се получи гъста каша.

След определеното време измийте вече осоленото зеле два-три пъти, за да премахнете ненужната сол. Сега се въоръжете с ръкавиците и започнете да натърквате зеленчуково-пиперливата смес в зелевите четвъртинки, като наблягате на основата им. След като прибавите пипера и зеленчуците, притиснете зелевите листа за по-качествено разпределение. Това е.

Ако нямате желание или време да чакате, яжте направо. Но ако сте решили, вместо кисело зеле тази година да "затваряте" корейска туршия, сложете зелето в буркан или друг съд и го оставете на топло място за няколко дни. След това съхранявайте в хладилник.

Предупреждаваме отново – миризмата, която отделят съставките, е силна! Въпреки това, изживяването си заслужава.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay