Великден е само след няколко дни и вече е време да започнем със замесването на козунаците. Този козунак с квас, който ще ви предложим, трябва да втасва между 10 и 20 часа, така че задължително започнете с подготовката по-рано.
Необходими продукти:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
250гр. (100% хидро) квас или 40 гр. мая (едно кубче)
250гр захар
6 бр. яйца
100гр. мазнина (масло или олио)
Кората на 1 лимон
1 ч. л. ванила ако е течна или 1 брой ванилия, ако е на прах
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото и разтварете захарта в него.
Добавете мазнината и яйцата. Добавете и кваса.
Изсипете сместа в предварително пресятото брашно и започнете да месите.
Ако много лепне след като се усвоят всички съставки, добавете още брашно. Трябва да се получи меко тесто.
Може да лепне, но не много! Работим с различни брашна и съставки и всичко е различно при всеки.
Първото втасване е много дълго (когато е с квас). Отнема между 10 и 20 часа на стайна температура.
Може да сложите тестото във фурната и пуснете лампичката вътре. Така ще ускорите малко процеса.
След като тестото втаса, разделете го на 4 части и оформете желаните форми. Второто втасване е по-бързо.
Втасалите козунаци намажете с жълтък, разбит с малко вода.
Поръсете със захар и печете на 180 градуса за 25-30 мин. Наблюдавайте ги. Изпичат се бързо!
Добър апетит и весели празници!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |