Рецепта за козунак с квас

Рецепта за козунак с квас

Великден е само след няколко дни и вече е време да започнем със замесването на козунаците. Този козунак с квас, който ще ви предложим, трябва да втасва между 10 и 20 часа, така че задължително започнете с подготовката по-рано. 

Необходими продукти:

1 кг брашно 

250 мл прясно мляко 

250гр. (100% хидро) квас или 40 гр. мая (едно кубче)

250гр захар 

6 бр. яйца

100гр. мазнина (масло или олио)

Кората на 1 лимон 

1 ч. л. ванила ако е течна или 1 брой ванилия, ако е на прах

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото и разтварете захарта в него.

Добавете мазнината и яйцата. Добавете и кваса.

Изсипете сместа в предварително пресятото брашно и започнете да месите.

Ако много лепне след като се усвоят всички съставки, добавете още брашно. Трябва да се получи меко тесто.

Може да лепне, но не много! Работим с различни брашна и съставки и всичко е различно при всеки.

Първото втасване е много дълго (когато е с квас). Отнема между 10 и 20 часа на стайна температура.

Може да сложите тестото във фурната и пуснете лампичката вътре. Така ще ускорите малко процеса.

След като тестото втаса, разделете го на 4 части и оформете желаните форми. Второто втасване е по-бързо.

Втасалите козунаци намажете с жълтък, разбит с малко вода.

Поръсете със захар и печете на 180 градуса за 25-30 мин. Наблюдавайте ги. Изпичат се бързо!

Добър апетит и весели празници! 

Рецепта за козунак с квас

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay