Фарината - какво представлява и как да я приготвите?

Нахутът може да се превърне в кремообразен хумус, да служи като основа за засищащ фалафел или дори да се изпече във възхитително хрупкава закуска. Има ли нещо, което това бобово растение не може да направи? Ако все още по някакъв начин имате съмнения, тази фарината ще промени мнението ви.

Socca, или фарината, е плосък хляб от нахут, популярен в Средиземноморието. Това измамно просто ястие традиционно се прави с много малко съставки: брашно от нахут, вода, сол и зехтин. Брашното от нахут позволява хрупкав външен вид и мек център. Плюс това е без глутен!

Socca обикновено се консумира като улична храна във Френската и Италианската Ривиера. Там се пече на горещ тиган, остъргва се или се нарязва на парчета, след което се комбинира с освежаваща чаша розе.

Легендата разказва, че фарината е изобретен за първи път, когато турските сили нахлуват в Ница, Франция, през 16 век. След като им свършили мунициите, войниците от Нисоа смесили супа от нахут с горещо олио, за да излеят върху главите на вражеската армия. Твърди се, че тази смес имала доста добър вкус и с течение на времето се превърнала в любимата улична закуска, която познаваме днес.

Нашата рецепта е класическата, но силно препоръчваме да бъдете креативни с всеки вкус, който искате. Във Франция е обичайно да се добавят пресен розмарин и други билки в тестото. Можете също така да сервирате фарината с различни гарнитури. Не сте сигурни с какво да сервирате? Ето малко идеи:

Песто пиле

Салата от нахут 

Тапенада от маслини и смокини

Освен това можете да използвате фарината като основа за пица без глутен! Просто намажете със сос, поръсете със сирене и любимите си продукти за пица и готово!

Ето как да приготвите фарината:

Необходими продукти:

1 ч. брашно от нахут

1 ч. вода

1 ч.л. кошер сол

4 с.л. зехтин

Нарязана прясна мащерка (по желание)

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното от нахут, водата, солта и 3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте добре, за да не останат бучки. Оставете да престои 30 минути, за да може брашното от нахут да поеме течността.

Междувременно сложете решетката в горната част на фурната и я загрейте на 250 градуса. Сложете чугунен тиган вътре, за да се загрее. 

Извадете тигана от фурната. Изсипете останалата 1 супена лъжица зехтин, добавете тестото и печете 10 минути.

Изчакайте да се охлади за около 5 минути, нарежете на големи парчета и поръсете с мащерка.

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay