Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

И най-добрата ноктопластика на света не може да прикрие нездравите и чупливи нокти. Ако редовно се борите с нокти, които са меки и се огъват, вероятно вече сте наясно с това. А това е толкова разочароващо, когато икаме дълъг и издръжлив маникюр!

Списъкът с навиците, които влошават здравината на ноктите ни е безкраен и включва неща като пушене, прекаляване разкрасителните процедури, свързани с ноктите, изрязване на кожички или използване на абразивни почистващи вещества (без ръкавици). Вашите нокти са и отличен показател за цялостното ви здраве, поради което здравните специалисти биха ви посъветвали да посетите специалист, ако забележите необичайни промени в цвета или структурата на нокътната плочка.

Подобно на косата, ноктите също се възползват директно от нещата, които ядем. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-здрави стават ноктите ви. Това са най-полезните храни, които трябва да консумирате, ако искате здрави нокти.

Леки меса и сьомга

Леките меса като пилешко и пуешко без кожа, говеждо и свинско могат да стимулират здравословния растеж на ноктите. Ноктите са съставени от протеини, така че първото нещо, което можете да опитате, е да добавите повече от посочените храни към диетата си. Тези меса осигуряват желязо, друго важно хранително вещество за здравето на ноктите.

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Говеждото е богато на цинк, който може да предотврати чупенето на ноктитеВсъщност, ако забележите бели петна по ноктите си, това може да е признак за ниски нива на цинк. Ако сте по-любител на рибите, опитайте се да включите сьомга в храната си като източник на протеини. Ще получите биотин, омега-3 мастни киселини и витамини B6 и B12.

Плодове

Плодовете наистина са богата на хранителни вещества група храни, когато става въпрос за повечето здравословни проблеми и вашите нокти няма да останат извън това уравнение. Те притежават богат запас от антиоксиданти, които са жизненоважни за здрави нокти.

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Добавете богатите на антиоксиданти боровинки към вашата диета. Те помагат за защита на клетките на тялото ви срещу увреждане от свободните радикали. Това увреждане увеличава хормоните на стреса и възпалението, което засяга всички клетки в организма, включително тези в косата и ноктите.

Кивито също е страхотен вариант. Плодът с високо съдържание на витамин С, витамин К, фибри и калий е чудесен за ноктите. Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, протеин, който придава форма, здравина и цялост на много тъкани и е градивният елемент на ноктите, както и на косата и зъбите. Цитрусовите плодове, ягодите и авокадото също влияят добре на здравето на ноктите.

Зеленчуци, включително тъмни листни зеленчуци

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Тъмнолистните зелени зеленчуци като броколи, спанак и зеле, са чудесен източник на магнезий, който е от съществено значение за насърчаване на растежа на ноктите. Те притежават и други хранителни ползи като желязо и калций. Спанакът, който е богат на витамин А, може да се добавя и към смутита. Важното е зеленолистните храни да се консумират в почти суров вид, за да запазят хранителните си свойства.

Ядки

Ядките съдържат витамин B-комплекс биотин, както и фолиева киселина, желязо, магнезий и протеини, които са от съществено значение за здравината на ноктите.

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Слънчогледовите семки са богати на магнезий, витамин В6, цинк и витамин Е, също така съдържат манган и мед, които са от съществено значение за синтеза и производството на съединителна тъкан в костите и хрущялите. Други ядки, които можете да включите в диетата си, са шам фъстъци, бадеми и лешници, всички от които са страхотни източници на омега-3 и 6 мастни киселини. Тиквените семки, с високо съдържание на протеини, витамин Е, цинк и фибри, също са подходящи за целта. Няма да навреди да опитате и малко конопено семе за допълнителна защита.

Яйца

Храни, които трябва да ядете, за да имате здрави нокти

Яйцата са страхотен източник на биотин. Това хранително вещество, известно още като B7, може да стимулира здравия растеж на клетките и да подпомогне метаболизма на аминокиселините, изграждащи протеини, които са от съществено значение за растежа на ноктите. Доказано е, че биотинът е полезен при чупливи нокти. Ако сте веган или вегетарианец, опитайте соеви зърна.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay