Грешните движения в кухнята

Да готвим без грешка

Грешните движения в кухнята

Дори когато прибавите най-пресните, най-богати на полезни вещества продукти в количката си, винаги може да ги складирате или сготвите по начин, който да ги ограби от всеки един важен и хранителен елемент.

 

Има няколко често срещани грешки, които повечето жени допускат в кухнята. Кои са те:

 

Свръх багаж

Да напазарувате за една седмица напред изглежда по-логично и удобно. Но витамините и минералите в някои плодове и зеленчуци започват да изчезват от момента, в който е събрана реколтата, което значи че колкото повече трупате продукти, толкова по-малко хранителни вещества ще поемате.

След около седмица в хладилника спанакът запазва само половината от фолиевата си киселина и около 60% от лутеина (антиоксидант полезен за очите). Броколите губят около 62% от своите флавоноиди за около 10 дена.

Купувайте по-малко количество, поне веднъж седмично. Ако имате възможността да пазарувате през ден, купувайте замразена храна. Тези плодове и зеленчуци са били събрани в най-добрият им момент и са замразени веднага. Тъй като продукцията е изложена на кислород, хранителните вещества остават в нея поне 1 година, според проучване на Университета в Калифорния. Просто избягвайте замразени продукти, които са пакетирани в сосове и сиропи. Това значи, че те съдържат допълнително захар и мазнини и вероятно имат високо съдържание на натрий.

 

Не бързайте с чесъна

Легендата разказва, че чесънът убива вампири, но науката показва, че ако го сготвите правилно, малките скилидки имат силата да се борят с един много по-страшен злодей: рак. Всичко е в правилното време.

Режете или стържете скилидките, след което ги оставете настрана за 10 минути преди да ги сотирате или сготвите. Разделянето и буквално отварянето на чесъна отключва ензимна реакция, която освобождава една много здравословна съставка наречена серен алил. Изчаквайки малко преди да сготвите чесъна, вие позволявате на цялото количество от тази съставка да се формира.

 

Вие сте сериен белач

Повечето антиоксиданти и полифеноли в храната са локализирани много близо до повърхността на кората/ кожата или дори понякога в самата кора. Оказва се, че обелките на някои плодове съдържат повече антиоксиданти, отколкото самите парчета плод.

Вместо да белите напълно картофите и морковите, е по-добре само нежно да ги стържете и после да ги изплакнете обилно, за да запазите полезните им качества. За целта добра работа върши много остър нож, с помощта на който да изстържете само най-горния слой, възможно най-фино.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay