8 признака, показващи дефицит на витамин D

8 признака, показващи дефицит на витамин D

Получаването на достатъчно витамин D е предизвикателство, особено през зимните месеци. Някои изследователи предполагат, че над 80 процента от хората страдат от дефицит на витамин D.

Този витамин първоначално е бил свързан със здравето на костите. Оказа се, че той има много по-значима роля в имунната система. Ето и няколко признака, че трябва да проверите нивата на витамин D.

Тежък ПМС

Изследователите от John Hopkins Medicine откриват връзка между тежкия ПМС и честите менструални спазми и липсата на витамин D.

Умора

Ако се чувствате уморени, за това може да има много причини, но със сигурност трябва да си направите кръвен тест и да проверите нивата на витамин D. Проучване от 2015 г., публикувано в Global Journal of Health Science, показва, че дефицитът на витамин D е често срещан фактор при умората.

Слаби мускули

Мускулните крампи и слабост са свързани с липсата на витамин D. Това състояние не е свързано с възрастта, тъй като изследователите са го установили и при деца, и при възрастни хора.

Болка в кръста при жените

Проучване от 2008 г., публикувано в Journal of the American Geriatrics Society, казва, че по-ниските концентрации на витамин D са свързани със значителни болки в гърба и кръста при жените. Това заключение не важи за мъжете.

8 признака, показващи дефицит на витамин D

Мускулна болка

Всяка мускулна болка, особено през лятото, може да бъде причинена от дефицит на витамин D.

Заболявания на венците

Тъй като витамин D помага на телата ни да абсорбират калций, е ясно защо неговият дефицит може да доведе до заболяване на венците и следователно до загуба на зъби.

Косопад

Витамин D подпомага изтласкването на косата от фазата на покой към фазата на растеж. Голям брой жени с алопеция са имали значителна липса на този витамин.

Често боледуване

Витамин D влияе пряко върху начина, по който имунната ви система реагира на инфекции и вируси. Ако постоянно се разболявате, това може да е свързано с по-ниски от нормалните нива на този витамин.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay