Какво представлява кефирът и полезен ли е?

Какво представлява кефирът и полезен ли е?
unsplash

Напоследък млечните продукти станаха доста повече от сирене, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко, които бяха най-популярните. Вече все повече хора избягват обикновените млечни продукти и избират различни растителни алтернативи, кефир и т.н. 

Ако сте виждали кефир в хранителния магазин и се чудите какво представлява това, сега ще получите малко повече информация по въпроса.

Всъщност кефирът е чудесен източник на пробиотици, което може да помогне за подобряване на здравето на храносмилателната система. Някои видове кефир също могат да бъдат чудесен източник на калций, който пък е задължително условие за здрави кости.

Ако все още не сте опитвали кефир, а ви е писнало от киселото мляко, ето всичко, което трябва да знаете за тази пробиотична напитка и защо е добре да я включите в менюто си:

Така, какво всъщност представлява кефир:

Накратко, кефирът е ферментирал млечен продукт, подобен на киселото мляко, но с консистенция на разредено кисело мляко. Той съдържа подобно количество протеин като киселото мляко, но предлага повече пробиотици. 

Наричат кефира "кралицата на пробиотичните напитки". 

Стандартният кефир се произвежда от краве мляко, но може да бъде направен от всякакъв вид мляко или алтернатива на млякото - включително млечни продукти на растителна основа. 

Например, ако на етикета пише "кокосов кефир", това означава, че е направен от кокосово мляко. 

Каква е разликата между киселото мляко и кефира? 

Въпреки че някои хора наричат кефира "кисело мляко за пиене", това, което различава кефира, е неговият процес на ферментация, който е малко по-различен от този при киселото мляко. 

Обикновено киселото мляко използва само бактерии за ферментация, докато кефирът използва както бактерии, така и мая. 

Полезен ли е кефирът?

Както вероятно вече сте се досетили, кефирът е доста полезен. Ето какво можете да очаквате от една чаша обикновен кефир с ниско съдържание на мазнини. 

Калории: 102

Общо мазнини: 2 грама

Наситени мазнини: 0,66 грама

Въглехидрати: 11 грама

Фибри: 0 грама

Захари: 11 грама

Протеин: 9,5 грама

Изберете кефир на основата на краве мляко и ще получите много калций и витамин D (съответно 30 и 25 процента от дневните ви нужди).

Има ли кефирът някакви недостатъци?

Подобно на други млечни продукти, високомасленият кефир съдържа по-големи количества наситени мазнини. Поради тази причина трябва да внимавате с количеството. 

Хората с определени състояния (като имунен дефицит) трябва да избягват пробиотиците, освен ако не са го обсъдили с лекар. 

Как да консумирате кефир?

Можете да пиете кефир като шейк след тренировка. 

Можете да добавяте кефир към смуутитата си, вместо кисело мляко. 

Можете да го ядете с овесени ядки или зърнени закуски. 

Можете да замените заквасената сметана с кефир в някои рецепти. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти