Миналата седмица си сготвихме изискана шоколадова торта с кестени. И останахме толкова възхитени от необичайната съставка, че ни се прииска тя да не присъства само в десерта. Дали може да се направи и супа от кестени? Зададохме си този въпрос, потърсихме информация, експериментирахме и след като си облизахме пръстите, решихме да споделим изпитаната рецепта с вас.
Необходими са ви 1,4 кг кестени, които ще бъдат придружени от:
2 с.л. масло
2,5 с.л. зехтин
2 стръка измит и нарязан на ситно праз лук
1,5 с.л. нарязана на ситно прясна мащерка
10 ч.ч. пилешки бульон
сол и пипер на вкус
900 гр. прошуто, нарязано на съвсем тънки лентички
Какво да правите с кестените?
Сложете ги в средна по големина купа, покрийте ги с топла вода и оставете да киснат в продължение на 25 минути. След това излейте водата и подсушете кестените. Вземете нож и направете по един X върху плоската страна на всяка обвивка. Сложете ги в предварително загрята до 200° фурна, където трябва да се пекат, докато нарисуваните X-ове се обърнат нагоре, а кестените станат меки на пипане. Това ще отнеме около половин час. След топлинната обработка, отстранете твърдата кора, заедно с тънката кожичка под нея. Това се прави, докато кестените са още топли. Ако обвивката се съпротивлява на усилията ви, опитайте просто да извадите вътрешността с лъжичка.
Какво да правите с прошутото?
Сложете част от маслото в тиган и изпържете месото в него, като често разбърквате. Необходими са 2-3 минутки. Добавете половин супена лъжица от мащерката и изчакайте още 30 секунди. След това свалете прошутото от огъня и го изцедете от мазнината.
Как да приготвите супа от всичко това?
Междувременно разтопете маслото, смесено със зехтина, в голяма тенджера на сравнително слаб огън. Сложете праза и бъркайте 7-8 минути, докато омекне. След това добавете кестените, придружени от 1 с.л. мащерка и изчакайте още минутка, за да се овкусят. Изсипете бульона и сол, изчакайте да заври на средно висока температура. След това намалете котлона и оставете супата да къкри, докато кестените не омекнат съвсем - около 30 минути. Не забравяйте да отстранявате получената на повърхността пяна.
След като свалите необичайната "чорба" от котлона, трябва да я превърнете в кремообразно пюре. Това става с помощта на блендер или пасатор, а съветът ни е да не се захващате с цялото количество наведнъж. Много по-лесно ще бъде, ако го разделите на части. След като свършите и с това упражнение, остава само да притоплите още веднъж супата на средно слаб огън.
Подправете със сол и пипер, не забравяйте да украсите повърхността с прошуто и останалата ви мащерка. Вече спокойно можете да се похвалите на всички у дома с произведението си!
3 | 0 |