Като деца мнозина от нас са си правили импровизирана трапеза с кюфтета от кал и салати от глухарчета/жълтурчета. Но не всяка пораснала домакиня знае, че тези интересни представители на флората могат да се прилагат и в истинската кухня за възрастни.
На нашия си език ги наричахме "парашутчета", а французите са им дали името "dent-de-lion" - лъвски зъб. Хората по света знаят как да използват всички части на растението за гастрономически цели: от корените на жълтурчето се прави своеобразно кафе; от цветовете - вино, а в Савоя могат да ги трансформират и в конфитюр; листата най-често се превръщат в салата, но могат да се изпозват и за други, по-сложни ястия.
А салатата, освен че звучи забавна, е също така и много полезна. Според алтернативната медицина листата на глухарчето съдържат ред витамини и микроелементи, подобряват храносмилането, функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Имат диуретичен, съответно - отслабващ ефект.
В случай, че вече сме успели да предизвикаме любопитството ви, представяме и една изискана френска рецепта за салата от глухарчета с риба и пармезан.
Необходими продукти за 4 порции:
1/2 глава ситно настърган лук
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. червен винен оцет
малко аншоа или риба тон, нарязана на съвсем дребни парченца
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин
1 връзка листа от глухарчета (около 300 гр.), но внимавайте да са събрани от чисто място, а не от прашната градска среда; накиснете ги за половин-един час в подсолена вода, след това ги измийте и подсушете добре
30 гр. пармезан
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете лука, горчицата, оцета и рибата. Добавете зехтина бавно, за да се получи добре разбъркан сос. Подправете със сол и пипер на вкус.
Залейте листата на глухарчетата с така приготвения сос и настържете пармезан върху готовата салата.
Ако не обичате салати с риба, спокойно можете да експериментирате и да я замените с хрупкави парченца пържен бекон и/или натрошени сварени яйца. Вместо пармезан може да се използва сирене Рокфор, печените орехи също са подходящи за включване в тази полезна рецепта.
4 | 0 |