Как ви звучи пролетна салата с маруля, яйца и риба тон? Вкусно! Не само, че си мислим за тази салата с носталгия за пролетта и за по-топлото време, но тя е и ужасно полезна. Основно заради марулята.
Марулята (позната като зелена салата) е богата на витамините А, B1, В2, C, D и E и съдържа 1.2% белтъчини, 1.8% въглехидрати и минерални соли. Поради тази причина зелената салата е особено полезна през пролетта, когато организъм ни има голяма нужда от възстановяване на защитните си сили след сезона на настинките.
Марулята също така е богата на желязо и магнезий, както и на калциеви соли, които помагат за разтварянето на мастните натрупвания и за отделянето на стомашни сокове. Поради тази причина диетолозите препоръчват зелената салата да се сервира в началото на храненето. Сокът от маруля е подходящи за хора, които страдат от понижена киселинност на стомаха.
Друга важна съставка на марулята е лецитинът, който помага за изграждането на мозъчната тъкан. Силицият и флуорът пък правят кожата и косата ни по-красиви.
2 | 0 |