10 навика, които увреждат бъбреците ни

10 навика, които увреждат бъбреците ни

Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на тялото здраво - те помагат да се получат червени кръвни клетки, да се регулира кръвното налягане, да се детоксикират вътрешните органи, да се премахне излишната вода и да се контролират нивата на всички основни минерали, съдържащи се в кръвта ни. Ето защо е много важно да намалите риска от получаване на бъбречно заболяване, като се откажете от някои лоши навици и ги замените с добри:

1. Задържане на урина

Неизпразването на пикочния мехур на време е една от основните причини за проблеми с бъбреците. Ако често отлагате пишкането, урината остава в пикочния мехур за по-дълъг период от време и бактериите започват да се умножават много по-бързо. В крайна сметка това може да доведе до сериозни последици като бъбречни инфекции и уринарна инконтиненция.

2. Хронично седене 

Редовната физическа активност се свързва с подобрено кръвно налягане и нормален метаболизъм на глюкозата, които са и два важни фактора за поддържане на здравето на бъбреците. Ако седите дълго време без да се движите, може да увеличите риска от бъбречно заболяване с 30%.
Ако прекарате повече от 8 часа на ден на стола си на работното място, опитайте се да водите активен начин на живот у дома - упражнения поне 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанса да вървите пеша.

3. Прекаляване с тренировките 

Прекаляването с тренировките може да доведе до рабдомиолиза - състояние, при което мускулите ви се наранят и съдържанието на мъртвите влакна се влива в кръвта. Това може да доведе до сериозни здравни усложнения, включително бъбречна недостатъчност.
Така че, ако сте засилили тренировките и имате мускулна болка и тъмна урина, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро.

4. Прекомерно използване на болкоуспокояващи

Въпреки че противовъзпалителните лекарства като аспирин или ибупрофен са безопасни в умерени количества, редовното им използване може да доведе до увреждане на бъбреците. Това може да се случи, тъй като аналгетиците намаляват притока на кръв към бъбреците и влошават функционирането им, особено ако вече имате бъбречно заболяване.
Така че, дори ако изпитвате силна болка, не забравяйте, че болкоуспокояващите трябва да се приемат само за кратък период от време и във възможно най-ниската доза.

5. Не пиенето на достатъчно вода

Хидратацията помага на бъбреците да произвеждат урина, за да премахнат натрий и токсини от тялото ви. Ако редовно не пиете достатъчно вода, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително болезнени бъбречни камъни.
За повечето хора 1,5-2 литра вода на ден е достатъчно, за да поддържат бъбреците си здрави. И не забравяйте, че други напитки не се броят, само чиста вода.
Как да разберете дали сте достатъчно хидратирани? Вашата урина трябва да е светло жълта, по-тъмен цвят може да е евентуален признак за увреждане на бъбреците. 

6. Липса на сън

Оказва се, че качественият сън е изключително важен не само за цялостното ви благополучие, но и за здравето на бъбреците. Вашите цикли на сън / събуждане регулират и координират бъбречната функция и тъканите на този орган се подновяват само когато спите. Така че, ако не получавате достатъчно сън, прекъсвате този процес и увеличавате риска от увреждане на бъбреците.


Некачественият сън може също да причини атеросклероза или втвърдяване и запушване на артериите. Това състояние може да доведе до високо кръвно налягане, което може да претовари бъбреците и да причини бъбречна недостатъчност с течение на времето.

7. Пиене на диетична кола или напитки с изкуствени подсладители

Според здравните специалисти има тясна връзка между консумацията на така наречените диетични напитки и бъбречните проблеми. През 2009 г. проучване показа, че над 3 000 жени, които пиеха 2 или повече диетични коли на ден, имаха значителен спад в бъбречната функция. За разлика от изкуствено подсладените напитки, подсладените със захар продукти не създават същия ефект.

8. Ядене на много месо

Прекомерната консумация на животински протеини създава в кръвта ви много киселина, която може да причини ацидоза - състояние, при което бъбреците ви не могат да поддържат баланса на тялото ви. С течение на времето това разстройство може да причини тежки проблеми с храносмилането и хронични бъбречни проблеми.


Препоръчваният дневен прием на протеин е около 1-1,6 грама на килограм телесно тегло. Така че, вместо да ядете твърде много месо, опитайте се да консумирате повече плодове и зеленчуци и да включите различни видове протеини като яйца, риба, боб и ядки във вашата диета. 

9. Консумация на твърде много захар и сол

95% от натрия, консумиран с храни, се метаболизира от бъбреците. Така че, ако ядете твърде много солени продукти, вашите органи трябва да работят много повече, за да се отървете от излишния натрий. В крайна сметка това може да доведе до намалена функция на бъбреците и да доведе до задържане на вода в тялото, което от своя страна може да увеличи кръвното Ви налягане.


Прекомерната консумация на захар също може да допринесе за развитието на високо кръвно налягане, както и да доведе до затлъстяване и да увеличи риска от диабет. Това са водещите причини за бъбречна недостатъчност.
Препоръчителният дневен прием на сол е около 3,75 грама (или 0,75 ч. л.), а за захар е около 25-38 грама (или 6-9 ч. л.). За да поддържате бъбреците си здрави, обърнете внимание на съставките, когато купувате стоки в супермаркета - обработените и опаковани храни обикновено са с високо съдържание на натрий и захар.

10. Пренебрегване на често срещаните инфекции

Когато имате обикновено заболяване като кашлица, настинка или грип, тялото ви произвежда протеини, наречени антитела, за да се бори с него. Тези молекули обикновено се утаяват във филтриращите части на бъбреците и причиняват възпаление. Така че, ако заболяването трае продължително време, бъбреците ви могат да бъдат сериозно увредени.


За да предпазите бъбреците си, винаги лекувайте бактериалните инфекции правилно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay