Надя Петрова е завършила Канадското училище по натурално хранене (CSNN), преминала е през редица специализации, като "Човешкият микробиом" към Университета на Колорадо Боулдър. Интересуват я темите, свързани с щитовидната жлеза, храносмилателната и чревна система, както и дисбаланса в организма. Вълнува се от автоимунните заболявания и връзката на храносмилателната система с мозъка.
Автор е на книгите "Daily Raw", "14 дни детокс" и "В търсене на истината за храната и здравето". Пише също така за редица чуждестранни и български списания и интернет сайтове.
Първата част на интервюто с Надя Петрова, четете във fitwell.bg.
За или против месото сте?
За, но за качественото месо с добър произход при което животните живеят в максимално близка до естествената им среда, например пасищно месо.
Как изглежда обедното ви меню и какво сервирате най-често на масата?
Задължително има салата и на обяд обикновено ядем нещо по-леко като салата-ястие, тоест - салата с някакъв акцент към нея - яйца, месо, риба, запечени зеленчуци, сварени семена и подобни.
В последните години все по-голям става процентът на страдащите от хипо или хиперфункция на щитовидната жлеза, имате ли обяснение на този феномен?
Не, за съжаление. Има много теории по темата - радиация, лошо хранене, проблеми с чревния баланс, тежки метали, живака в амалгамните пломби, които ни слагаха като деца и т.н., но къде е истината във всичко това - не знам. Възможно е и да е комбинация от всичко изброено.
Лекуват ли се според вас автоимунните заболявания с правилен режим на хранене?
Автоимунните заболявания не се лекуват, при тях се постига ремисия - симптоматиката изчезва, показателите се нормализират. Проблемът тук е, че за да се поддържа ремисията трябва да се поддържа и хранителния режим завинаги, а повечето хора искат да направят нещо временно, за малко и после да се върнат към старите си навици. Здравословното хранене обаче не работи така, то не е временна диета, а отдаване за цял живот.
Каква е причината за нарастващия брой случаи на затлъстяване в България през последните години?
Твърде много рафинирани храни и захари, които водят буквално до изкривяване на вкусовете. Хората, които се хранят основно така, толкова свикват с изкуствените храни, че след това натуралните не са им вкусни, което още повече затруднява задачата да се хранят добре.
На какви чисто женски удоволствия се отдавате в свободното си време?
Срещи с приятелки, мисля, че по-женско от това няма накъде. Иска ми се да имах повече свободно време и да го правя по-често, но се радвам и на по-редките срещи, защото винаги са много зареждащи и приятни.
Какви съвети по отношение на храненето бихте дали на нашите читатели, за да са здрави и да се чувстват в отлична форма?
Да забравят за изкуствените рафинирани храни и захари и да се опитат да си върнат вкуса към истинските, натурални храни. Само тогава ще вървят по пътя към здравето, което искат.
9 | 0 |