Говорили сме си за лакомията и нейните проятелки килограмите. Сега идва поредното доказателство от научните среди, което ни показва защо трябва да редуцираме обилното похапване.
Забравете за тренировките във фитнес залите, сложните диети за разделно хранене и чудотворните хапчета - ако искате да живеете по-дълго, яжте по-малко, съветва виден британски експерт, цитиран от Daily Mail.
Д-р Майкъл Моузли е водещ на научното предаване на BBC "Horizon" и разказва за ново изследване, свързано с високия метаболизъм. Пренасищането на организма с енергия, нужна за осъществяването на нормалните му функции, е рисков фактор и води до ранна смърт, гласи категоричното му мнение.
Моузли припомня, че някои общности в Япония и САЩ, които стриктно се придържат към нискокалоричното хранене, живеят много по-дълго.
Ако калориите, които приемаме с храната, бъдат сведени до 600 дневно, рязко нараства шансът да доживеем до дълбоки старини, обяснява още експертът.
Да припомним, че препоръчителният дневен прием на калории е около 2000, въпреки че трябва да бъде съобразен с индивидуалните потребности и физическа активност. В този ред на мисли обаче това означава редуциране на храната с близо ⅔.
"Това засега е единственото сигурно нещо, за което е доказано, че може да удължи живота. В крайна сметка стареенето е свързано с високия метаболизъм, който, от своя страна, увеличава количеството на свободни радикали, които консумираме", продължава коментара си д-р Моузли.
Той съветва да се придържаме към максимата: "Това, което не ни убива, ни прави по-силни". Според д-р Моузли не е нужно да се храним по три пъти на ден.
"Това, което си мислим, че е глад, много често си е чист навик!", счита водещият на "Horizon".
Д-р Моузли коментира и че постите имат същото благоприятно въздействие, като драстичното ограничаване на калориите до 600 на ден.
Според проучване на специалисти от лондонския University College, ако намалим храната си с 40 процента, можем да удължим живота си с 20 години, научаваме още от Daily Mail.
39 | 3 |