Как се доказва, че определени храни причиняват рак?

Истини и заблуди за ползата от “добри” и “лоши” храни

Как се доказва, че определени храни причиняват рак?

За връзката между храната и здравето се пише прекалено много. Толкова много, че повечето хора останаха с погрешни впечатления, че ако се хранят "правилно” могат да излекуват всички болести. И обратното - че "лошите” храни са причина за всички болести, които ни сполетяват.

Вината за това е изцяло наша - на хората, които свеждаме науката до общественото знание. Не, защото науката е задължително лоша, а защото ние нямаме компетентността и етиката да го правим по коректен начин.

Всеки ден някой някъде публикува научно "доказана" информация защо някой хранителен продукт ще ви докара рак. Вероятността друг някой в същия момент да пише, че този продукт ще ви излекува от същия или друг вид рак не е особено малка.

Изследване, което донякъде потвърждава това, се е провело от учените Шонфелд и Йоанидис тази година. На произволен принцип от една готварска книга те избират 50 храни, след което се заравят в научната литература в търсене на статии, демонстриращи положителна или отрицателна асоциация с рак. Какво откриват те:

"За четиридесет от съставките (80%) имаше статии, докладващи риск от рак. От 264 единични изследвания, 191 (72%) заключаваха, че тестваната храна се асоциира с увеличен (103 от тях) или намален (88 от тях) риск; 75% от преценките за риск имаха слаба или никаква статистическа значимост.

Статистически значимите резултати се публикуват по-често в пълния текст (разбирайте в платения вариант на статията, който не е общодостъпен, бел. ред.), докато незначимите открития най-често се представят в резюмето на изследването (това, което се вижда от всички, бел.ред.). Последващите анализи (36) показват по-консервативни резултати; само 13 (26%) връщат увеличен (4 от тях) или намален (9 от тях) риск (само 6 имат повече от слаба статистическа подкрепа)."

Тези резултати означават няколко неща. Около 80% от всички храни могат да ви докарат рак. 75% от тези 80% обаче могат да бъдат игнорирани поради липса на достатъчно статистическа тежест. Малка част от всички заинтересувани обаче биха могли да знаят това, тъй като не е предоставен достъп до пълния текст на изследванията.

Всъщност, спокойно можете да забравите всичко, прочетено дотук, защото става дума за единични изследвания, пресъздаването на които в повечето случаи не произвежда същите резултати. Това е характерно за повечето научни изследвания, тъй като при тях също има субективизъм от страна на авторите.

Другите факти, които е важно да знаете по повод начина на "доказване” канцерогенността на храните, може да прочетете в изчерпателния материал по темата на нашите колеги от Fitwell.bg.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 14.11.2013|13:51
И какво да спираме всичко и как ще я караме?
5
Не е посочен 11.11.2013|16:44
Направо и не искам да задълбочавам в четенето им.
4
Не е посочен 04.11.2013|15:10
Колкото хора, толкова и мнения по този въпрос, но човек храни ли се здравословно и балансирано, то няма основание да се притеснява.
3
Не е посочен 04.11.2013|14:07
Ракът е в резултат на общата интоксикация на организма, която може да бъде подпомогната от стреса, така че всяка една вредна храна е в тоя списък.
2
Не е посочен 04.11.2013|12:53
Само стряскат хората с всякакви изследвания. Не може да се лишим от храна.
1
Не е посочен 04.11.2013|10:33
Такива статии и изследвания звучат плашещо.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay