Защо се чувствате уморени, при положение че се движите по-малко от всякога

Защо се чувствате уморени, при положение че се движите по-малко от всякога

Благодарение на часовете, прекарани на дивана в работа, онлайн срещи със семейството и приятелите или гледане на нов сериал, може да се окаже, че през последните седмици заради пандемията от коронавирус се движите по-малко от всякога. Но защо се чувствате изтощени?

Докато напоследък имате значително по-малка физическа активност, мозъкът ви е започнал да се претоварва. С други думи, изтощението, което чувствате, не е само в главата ви (или технически в случая е). Драстичната промяна в лайфстайла ви, породена от извънредните мерки, има по-голямо влияние върху психичното ви здраве и нивото на енергията ви, отколкото си мислите. Възможно е това да е най-непродуктивният период в живота ви от години. Да се уморени постоянно, да сте меланхолично настроени.

Защо стресът води до умора? Макар че някои стресори могат да ви бъдат полезни, за да останете фокусирани и да решавате проблеми по-бързо и лесно – например, когато гоните краен срок или когато шофирате и се случи инцидент на пътя. Но стресорите трябва да са временни. Дългосрочният стрес, който може да почувствате заради пандемията и постоянният поток от новини за нея, не е за подценяване.

Хората днес са изправени пред предизвикателства, които активират симпатиковата нервна система, така че тялото отговаря на стреса с борба или бягство от проблема. В този момент тялото ви е бомбардирано от хормони, които помагат на тялото да се справи. Изключително е как тялото се адаптира към сложните ситуации. Но точно там се появяват и физическите проблеми.

Според експерти, когато мозъкът ви непрекъснато се опитва да се адаптира към несигурността, страха и предизвикателствата, които са неизменна част от пандемията, тялото ви се изморява физически от управлението на целия този емоционален стрес.

Може да ви изглежда, че почивате повече от преди, но това не е възстановителен тип почивка.

Има начини да увеличите енергията си у дома и да контролирате нивата на стрес. Научете се да дишате. На всеки един час или във всеки момент, когато се сетите, правете 10 дълбоки вдишвания. Пийте много вода и се хранете колкото можете по-здравословно. Ограничете приема на алкохол, тъй като той ви кара да се чувствате по-малко енергични. Хранете се основно три пъти на ден по едно и също време всеки ден.

Приемете себе си такива, каквито сте. Притесненията от това, че си губите времето и не приключвате задачите си, ще ви изтощи. Бъдете креативни. Правете неща, които харесвате – рисувайте, плетете, почистете килера или къщата си основно, напишете писмо на някой близък. Вземайте си редовни почивки от екрана на смартфона или лаптопа. Опитайте се да не четете постоянно новините от деня. Не си лягайте с телефона, за да може да си починете качествено. Само защото вкъщи имате много свободно време, не означава, че трябва да го прекарвате в работата. Намалете темповете.

Погрижете се за тялото и мозъка си. Намерете си личен треньор, излизайте често на разходка. Медитирайте. Ако продължавате да не се чувствате добре, поговорете с терапевт, с когото да говорите за вашите притеснения. В момента има много възможности терапията да се случи онлайн.

Не е сигурно колко дълго пандемията ще ни държи в това положение на понижена физическа активност и повишен стрес, но устойчивостта е ключова. Всички хора са издръжливи, наистина са.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay