10 дефицита на витамини, които причиняват косопад

10 дефицита на витамини, които причиняват косопад
pixabay

Човешкото тяло се нуждае от изобилие от хранителни вещества, витамини и минерали, за да функционира правилно. Когато тялото не получава достатъчно количество от някое вещество или витамин, започваме да се сблъскваме с различни проблеми.

Косопадът е един от най-често срещаните проблеми, породени от липсата на витамини. Падането на косата може да бъде изключително стресиращо, особено за представителките на нежния пол. Косопадът се засилва още повече при смяната на сезоните, при силен стрес, при агресивно третиране на косата и т.н. 

Ако забелязвате, че косата ви е станала значително изтъняла или сутрин виждате голям брой косми на възглавницата, вижте кои са витамините, които е възможно да ви липсват: 

1. Витамин Д

Макар че повечето хора смятат, че целта на витамин Д е да подсилва имунната система, той е отговорен и за здравето на косата, кожата и костите. Дефицитът на витамин Д е свързан със загуба на коса, особено при пациенти с андрогенна алопеция, телогенен ефлувиум и алопеция ареата. Изследванията показват, че приемът на витамин Д може да помогне за възстановяване на загубата на коса при пациенти с тези състояния. 

Дефицитът на витамин Д може също да причини промени в настроението, умора, хронична болка, мускулна слабост и високо кръвно налягане. 

За да сте сигурни, че организмът ви разполага с достатъчно витамин Д, можете да приемате мултивитамини които съдържат D3, което е по-усвоимата форма на витамин Д. 

2. Биотин

От всички хранителни вещества и витамини от група В, които човек приема, най-често свързваният с косопада е биотинът. 

Приемът на биотин също предотвратява чупливостта на ноктите и може да помогне за намаляване на кръвната захар при хора, страдащи от диабет.

Дефицитът на биотин се дължи на недостатъчно разнообразна диета, а може също да се отключи при хора, които пушат, приемат антибиотици и някои лекарства за акне.

3. Желязо

Тялото се нуждае от желязо, за да създава хемоглобин, който помага за доставянето на хранителни вещества и кислород до клетките. Ако се борите с недостиг на желязо, тялото преминава в "режим на оцеляване" и доставя кислород само на основните органи. При определянето на "основните органи", космените фоликули попадат доста назад в списъка.

Недостигът на желязо може също да причини умора, недостиг на въздух, възпален език, чупливи нокти, Синдром на неспокойните крака и други.

За да осигурите на тялото си достатъчно желязо, можете да приемате добавки с желязо или да ядете повече броколи, горски плодове и зелени листни зеленчуци.

4. Цинк

Цинкът е жизненоважен за растежа и възстановяването на тъканите. Той поддържа мастните жлези около фоликулите и им помага да работят правилно.

Дефицитът на цинк обикновено се среща при хора, които консумират много зърнени храни или при кърмачета, които пият адаптирано мляко. Често се среща и при хора с хранителни разстройства. 

Важно е да знаете, че цинкът е микроелемент, което означава, че е с ниска концентрация в организма и е необходим в малки количества. Той е от съществено значение за много биохимични процеси и подпомага клетъчното производство, хормоналните нива и протеиновия синтез. Ако имате дефицит на витамин А или D, вероятно имате и дефицит на цинк. Именно липсата на цинк е и една от най-честите причини за косопад и слаба, чуплива коса.

Цинкът помага за регулиране на нивата на хормоните, което е една от причините да помага при косопад. Цинкът също е от съществено значение за синтеза на ДНК и РНК, тъй като подпомага бързия растеж на космения фоликул и спомага за стабилизирането на клетъчния растеж. За да поддържате нивата на цинк здравословни, включете в диетата си пшеничен зародиш, тиквени семки и соеви продукти.

5. Селен

Подобно на цинка, селенът е друг микроелемент, който е важен за здравето на косата. Освен това, подобно на цинка, твърде много селен може да предизвика косопад, така че е важно да бъдете изключително внимателни.

Селенът има специални антиоксидантни свойства, които спомагат за засилване на метаболитното функциониране на тялото, което помага за поддържане на хормоналния баланс, който пък е от съществено значение за растежа на нова коса. 

Дефицитът на селен може да доведе до сериозни здравословни проблеми и отрицателна имунна функция, така че трябва да следите нивата на селен в организма редовно. Храните, които съдържат селен, са бразилски орех, ориз, пълнозърнест хляб, боб и други. 

6. Витамин Е 

Това е витамин, който се среща естествено в много храни и е мастноразтворим. Известен със своя подхранващ и хидратиращ ефект върху кожата, той е популярен от 50-те години на миналия век. Вашият скалп е част от кожата, това е нещо, което често се забравя.

Витамин Е може да помогне за създаването на защитна бариера на скалпа, така че косата ви да бъде хидратирана и здрава. Когато имате достатъчно витамин Е в организма си, той помага на тялото ви да намали оксидативния стрес в скалпа – този тип стрес е тясно свързан с косопада. 

7. Фолиева киселина

Фолиевата киселина често се среща в пренаталните добавки, тъй като играе важна роля в развитието на плода. Тя също така стимулира растежа на клетките, което от своя страна засилва растежа на косата. Може също така да помогне за предотвратяване на преждевременно побеляване, като поддържа нивата на кислород нормални. Дефицитът на фолиева киселина обаче може да причини загуба на коса, така че помислете за приемане на добавки с фолиева киселина, за да поддържате косата си красива, лъскава и подхранена.

8. Мастни киселини

Мастните киселини Омега-3 и Омега-6 подпомагат растежа на косата и намаляват възпалението в тялото. Ако живеете с дефицит на мастни киселини, може да страдате от косопад. Можете да увеличите приема на незаменимите мастни киселини, като консумирате ленено семе, орехи или приемате добавки. 

9. Витамин Ц

Витамин С помага на тялото да произвежда колаген, което допринася за растежа на косата. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага и за усвояването на цинка от тялото, което също помага за предотвратяване на косопада. Въведете повече витамин С в диетата си, като хапвате касис, киви, зеле, портокали, ягоди и гуава.

10. Аминокиселини

Дефицитът на протеини и аминокиселини може да доведе до загуба и изтъняване на косата. Аминокиселините помагат на тялото да функционира правилно. Те могат също така да помогнат при разграждането на храната и усвояването на всички полезни вещества и да поддържат имунитета силен. Можете да си набавяте аминокиселини от леща, семена, зеле, спанак, авокадо, аспержи и соя.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay