10 суперхрани, които оказват благоприятно влияние върху мозъка

Ето какво трябва да хапвате, за да се чувствате добре

10 суперхрани, които оказват благоприятно влияние върху мозъка

Функциите на мозъка ни се забавят с възрастта и няма магическо хапче, което да спре или да подтисне тези съвсем естествени процеси. Годинките може и все още да не са ни застигнали, но на всички понякога ни липсват сили и концентрация. За всички нас се крият различни рискове и е много важно да направим всичко по силите си, за да бъдем здрави.

Всички искаме здрав и остър ум и е добре да се стараем да поддържаме своя такъв. Едно от средствата за това е доброто и правилно хранене. Храната оказва голямо влияние върху целия ни организъм и е съвсем логично да има определени продукти, които се грижат за добрата функция на мозъка ни. Днес ще ви представим част от тях. Препоръчваме ви да ги включите в диетата си.

Зехтин
Зехтинът е богат на специални антиоксиданти, които са известни със своите силни защитни свойства, които бранят мозъка от различни вредни влияния.

10 суперхрани, които оказват благоприятно влияние върху мозъка

Кокосово олио
То не само ухае страхотно, но има и способността да възбужда мозъчните неврони, което означава, че ще бъдете по-енергични. Маслото снабдява организма и със здравословно количество наситени мазнини, които подпомагат функцията на мембраните на мозъчните клетки.

Боровинки
Тези плодове може да са мънички, но са пълни с с антиоксиданти, които предпазват мозъка и намаляват всякакъв вид възпаления, като по този начин намаляват и риска от дегенеративни проблеми.

Сьомга
Тази риба е перфектен източник на Омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за поддържането на здравето на мозъка и паметта.

Ядки
Ядките са сред най-полезните храни за мозъка. Те са богати на Омега-3 мастни киселини, витамин Е, манган и фибри - вещества, които го правят по-здрав и подобряват паметта.

10 суперхрани, които оказват благоприятно влияние върху мозъка

Рукола
Руколата съдържа много пребиотични фибри, които са специализирани в подпомагането на растежа на една специална бактерия в системата, която поддържа мозъка и неговите дейности.

Авокадо
То е не само вкусно, но и много полезно. Богато е на мастни киселини, които са изключително ефективни в борбата с възпаленията. Авокадото има и способността и да поддържа нормалните нива на кръвното налягане.

Червено вино
Виното е полезно, но в разумни количества! Червеното вино е богато на антиоксиданти, които спомагат за нормалното кръвообращение в мозъка.

10 суперхрани, които оказват благоприятно влияние върху мозъка

Черен шоколад
Отново полезен, но в разумни количества, точно като виното! Тъмният шоколад също е пълен с антиоксиданти, които са чудесни и много полезни не само за мозъка, но и за цялото тяло.

Яйца
Яйцата са чудесен източник на холин, хранително вещество, което е нужно за химичните процеси, които се извършват в мозъка. В тях се съдържа и холестерол, който е важен за здравето на мембраните на мозъчните клетки.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay