4 причини за болка в корема, в областта на пъпа

4 причини за болка в корема, в областта на пъпа

През по-голямата част от времето не обръщаме внимание на пъпа. Някои от нас го пробиват и слагат обица, а повечето хора просто го почистват от мъхчетата от време и време и отново забравят, че съществува такава част от тялото им. 

Това е така, докато не почувстваме странна болка в корема. И докато болката може да се появи и да изчезне много бързо, понякога издава сериозен проблем. Така че, ако имате остра болка в областта на пъпа, трябва да се замислите от какво е. 

И тъй като причините могат да бъдат толкова различни, лечението варира широко. В зависимост от основното ви състояние, Вашият лекар може да ви насочи към гастроентеролог, общ хирург или дори дерматолог. В същото време, по-доброкачествените причини може да не заслужават нещо повече от антиацид или промяна в диетата.

Чудите се какво се крие зад болката в пъпа? Ето 4 потенциални причини:

Болестта на Крон

Възпалително заболяване на червата, което обикновено засяга тънките черва и / или дебелото черво, болестта на Крон може да причини болка в пъпа, която се усеща като тъпа болка, която обикновено се проявява 20 до 30 минути след хранене. Но когато се поставя диагноза "Болестта на Крон", никога не се прави само на базата на коремна болка. Трябва да има и други симптоми. Те могат да включват тежка диария, умора и загуба на тегло.

 

Причината за Болестта на Крон е неизвестна, но може да играе роля неправилно функциониращата имунна система и фамилна анамнеза. Над 1 милион души в САЩ имат болест на Крон. Най-често срещаната възраст е между 18 и 24 години, но можете да я получите на всяка възраст.

 

Усложненията от болестта на Крон могат да включват недохранване, язви и обструкция на червата. Ако вашият лекар подозира, че може да имате това състояние, той или тя ще направи тестове, обикновено колоноскопия или абдоминално изображение като CT или MRI. Лечението може да включва противовъзпалителни лекарства, подтискащи имунната система, антибиотици или витаминни добавки. Вашият лекар може също така да ви постави в покой (хранене чрез тръбичка или интравенозно) или по друг начин да предложи промени в диетата. Ако никой от тях не работи, може да се наложи операция.

Пъпна херния

Когато се раждате, лекарите прерязват пъпната връв - тръбата, която ви е хранела по време на бременността - и обкръжаващите мускули зарастват. Понякога обаче тези коремни мускули не зарастват напълно. Когато червата или мастната тъкан пробиват през този отвор, създават голяма изпъкналост в пъпа, наречена пъпна херния. Пъпните хернии се случват при около едно на пет новородени. И хернията изчезва напълно до 5 годишна възраст в 90% от случаите.

За останалите 10 процента от хората - три пъти повече жени отколкото мъже, хернията остава.

Възможно е да живеете с пъпната херния цял живот без никакви проблеми. Обаче понякога изпъкналата тъкан може да бъде заклещена и лишена от кръвоснабдяване, състояние, известно като удулирана пъпна херния. Ако кръвоснабдяването се прекъсне, тъканта може да умре и потенциално да доведе до животозастрашаваща инфекция. Ако Вашият лекар мисли, че имате запушена херния, той или тя може да поръча CT, рентген или ЯМР. Ако е необходимо, веднага ще отстранят хирургично засегнатата тъкан.

Така че, ако имате пъпна херния, добре е да знаете симптомите на удушената херния: Освен болката в пъпа, може да забележите червено или лилаво издуване в пъпа, запек, температура, подуване на корема и повръщане.

Стомашно разстройство

Докато газовете обикновено се усещат повече в горната част на корема, лошото храносмилане се усеща около пъпа. Въпреки това, храната, която ядете, може също да причини дискомфорт и болка навсякъде в корема, както и гадене, което продължава няколко часа.

Мазни храни, пържени храни и пикантни храни са най-честите причини за лошо храносмилане. Всичко с мазнини в него отнема повече време, за да се смила, така че остава в стомаха за по-дълъг период от време. 

За да се справите с това, трябва да се храните бавно, да дъвчете много и да избягвате тренировките веднага след хранене. 

Апендицит

Апендиксът е малък орган, разположен там, където се свързват тънките черва и дебелото черво. По-голямата част от хората са засегнати от апендицит ио обикновено симптома е болка около пъпа. Обикновено апендицитът започва като тежка болка в средата на стомаха. В рамките на няколко часа той се отправя към десния долен квадрант на корема. Лекарите не знаят какво причинява апендицит, но е най-често срещан при хора на възраст между 15 и 30 години. Това състояние изисква незабавно медицинско обслужване. Ако апендиксът се разкъсва - което може да се случи в рамките на 48 до 72 часа след началото на симптомите - последващата инфекция може да бъде животозастрашаваща. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay