7 плодови семена, които обикновено изхвърляме, но консумирането им може да подобри здравето ни

7 плодови семена, които обикновено изхвърляме, но консумирането им може да подобри здравето ни

Плодовете са едно от най-добрите неща за консумация. Освен че са вкусни и сладки, те също са пълни с широка гама от хранителни вещества, които са от съществено значение за нашето здраве като цяло. Тъй като плодът действа като защитен слой на семената, консумацията на семената има някои ползи за нашето здраве.

Ние се грижим за вашето здраве, поради което ви даваме списък със семена, които трябва да включите в диетата си, за да бъдете в добро физическо и психическо здраве.

Важно: Тази статия е само за информационни цели. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да консумирате изброените по-долу семена, за да предотвратите всеки риск, който може да срещнете.

1. Семена от диня за по-добра кожа

Сладката и освежаваща диня е супер готин плод, който ни напомня за лятото и всички щастливи моменти, които идват с него. Имаме навика да премахваме тъмните семена, преди да ядем диня, но знаем ли наистина какво пропускаме? Семената на динята са пълни с витамин С и антиоксиданти, използвани главно за лечение на акне и за подобряване на кожата като цяло.

Как да ядем семената: Семената от диня могат да бъдат печени - можете да сложите малко зехтин и малко сол върху тях, преди да ги изпечете във фурната. Те имат невероятен вкус по този начин. Въпреки това, няма да навредят, ако ги ядете директно от динята, тъй като те са лесно смилаеми.

2. Семена от папая за здрава храносмилателна система

Освен че е вкусна, папаята е питателен плод и нейните ползи са известни. Подобно на други плодове, ние изхвърляме семената или случайно хапваме по едно от тях. Семената на папаята са богати на ензима, известен като папаин, който помага за подобряване на храносмилателната система.

Как да ядете семената: Можете да ядете семената на папаята. Всъщност те са полезни за храносмилателната система и здравето като цяло. Можете да ги дъвчете с плодовете и да ги опитате пресни, или да ги запазите и да ги използвате като подправка за вашите салати.

3. Семена от нар за отслабване

Отварянето на нар може да изглежда като много работа, но сочният нектар, който получаваме от плодовете, винаги е удовлетворяващ. Този готин плод съдържа много основни хранителни вещества за организма. Семената, от друга страна, са чудесна доза добро здраве и могат да ви помогнат да отслабнете, според специалистите.

Как да ядете семената: За да се насладите на предимствата на семената от нар, не забравяйте да ги поръсите върху храната си или да ги изстискате, за да направите здравословен сок.

4. Семена от авокадо за сърдечно-съдово здраве

От само себе си се разбира, че авокадото е един от най -здравословните плодове. Някои изследвания обаче доказват, че семената от авокадо са недостатъчно използван източник и са изключително полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Как да ядете семената: Когато нарязвате авокадото, вземете костилката и обелете кафявата кожа, преди да я оставите да изсъхне, след това го поставете в блендер, и блендирайте докато се образува прах, който може да се използва като допълнителен продукт за смутита или чайове.

5. Портокалови семена за повишаване на енергията

Когато мислите за свежа, сладка доза здраве, портокалите са първите неща, които ви идват на ум. Семената обаче никога не са част от това. Но това, което не знаехме, е, че тези семена могат да ускорят нивото на енергия в телата ни.

Как да ядем семената: Портокаловите семена могат да се консумират, докато се ядат портокали или да се добавят върху ястия и напитки за енергиен тласък.

6. Семена от маракуя за психично здраве

Маракуята е лилав/златистожълт плод, известен със своя добър вкус и ползи за здравето. Но кой знае, че семената могат да бъдат толкова полезни за здравето ни, колкото и плодовете? Доказано е, че семената на маракуята са богати на магнезий, което може да помогне на хората да управляват нивата си на тревожност. 

Как да ядете семената: Всъщност е лесно да се насладите на семената на маракуята, тъй като можете да ядете всичко в една лъжичка. Друг начин да им се насладите е да направите сок от плода със семена.

7. Семена от круши за здрави зъби

Крушата е плод, който притежава разнообразие от лечебни, фармакологични и биологични свойства, които са много полезни за човешкото здраве. От друга страна, семената са заредени с големи количества хранителни вещества, включително калций, който допринася за растежа и поддържането на здрави зъби.

Как да ядете семената: Ако не се наслаждавате на плодовете, но искате да опитате семената, можете да ги купите от магазина и да ги консумирате. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay