Когато става въпрос за хидратация, вероятно веднага се сещате за различни напитки. Но знаете ли, че храните, които ядете, също могат да окажат голямо влияние върху състоянието ви на хидратация?
Докато някои храни допринасят за цялостната ни хидратация, добавяйки сами вода и/или електролити (които помагат на тялото да регулира и циркулира водата), други всъщност могат да имат дехидратиращ ефект. Но какво кара една храна да дехидратира тялото и кои са някои от основните виновници, които могат да ви дехидратират допълнително?
Прочетете, за да научите повече:
Защо хидратацията е важна
Телата ни са изградени предимно от вода, поне 60 процента, и без този основен макроелемент не бихме могли да функционираме правилно. Ето някои от ползите, които водата има върху нашето здраве и телесни функции:
Подпомагане на мозъчните клетки в ефективна комуникация помежду си
Смазване на ставите
Помага на тялото да се детоксикира и да се освободи от отпадъците
Насърчаване на производството на слюнка, редовност на храносмилането и предотвратяване на запек
Регулиране на телесната температура
Поддържане на влажни тъкани в цялото тяло, но особено кожата, очите, носа и устата - запазване на тези защитни бариери от външни стресови фактори или дразнители
Улесняване на доставката на кислород до нашите клетки
Подпомага метаболизма и усвояването на хранителните вещества
Насърчаване на здрава функция на черния дроб и бъбреците
Защита на структурите на централната нервна система, като гръбначния мозък
Като знаете всичко това, може да си представите как дехидратацията може да повлияе негативно на тялото на много фронтове. Напълно естествено е тялото ви да изпитва загуби на вода през целия ден чрез нашите отделителни системи, включително ходене до тоалетна, изпотяване и дори дишане. Ключът към избягване на дехидратация, запазване на всички тези важни функции на водата, е да сте сигурни, че консумирате повече течности, отколкото губите през деня (и избирате хидратиращи храни).
Интересното е, че усещането за жажда всъщност е първата улика, че сте леко дехидратирани. По-сериозните симптоми на дехидратация включват замаяност, главоболие, мигрена, безсъние, умора, необичайни промени в настроението, намален имунитет, газове, подуване на корема, запек, тъмна урина и по-рядко уриниране. Екстремната дехидратация може да доведе до опасно ниски нива на кръвно налягане, гърчове и дори бъбречна недостатъчност.
Какво може да направи една храна (или напитка) дехидратираща?
Има някои ключови хранителни вещества и диетични компоненти, които допринасят за дехидратацията, включително следните:
Високо съдържание на натрий
Може да не се изненадате да откриете, че този често обсъждан минерал е класическо дехидратиращо хранително вещество, когато се консумира в прекомерни количества. Когато ядем храни с големи количества натрий (в най-често срещаната форма на сол), това хранително вещество се концентрира в кръвта. Когато има твърде много натрий в кръвта, това се отразява на солеността и нивата на pH. Тялото иска да бъде в равновесие, с подобни нива на соленост както в нашите клетки, така и в кръвта. Така че ще изтегли вода от клетките ни в кръвния поток, за да върне рН и солеността до нормални или поне до по-ниски нива. Това не само ще доведе до повишаване на кръвното налягане, с което натрият е толкова добре известен, но също така може да причини дехидратация, тъй като нашите клетки са изчерпани от водата си, за да коригират този дисбаланс.
Големи количества протеин
Въпреки че диетите с високо съдържание на протеини са на мода в наши дни, има някои недостатъци на тези популярни начини на хранене. Когато се консумира в много големи количества, протеинът може да има дехидратиращ ефект. Този важен макронутриент се разгражда до азот в тялото, където е необходима повече вода, за да се метаболизира в сравнение с други хранителни вещества. Яденето на прекомерни количества протеин също може да натовари бъбреците, карайки ги да отделят повече течности, тъй като освобождава тялото от излишния азот, предизвиквайки диуретичен ефект. И двата процеса могат да доведат до неприятните симптоми на дехидратация.
Добавена захар
По-малко известен диуретик в диетата е добавената захар. Това е свързано с някои от същите причини като натрия и протеина по-горе. Когато има прекомерно количество захар в кръвния поток, ще настъпи осмоза (или движение на водата), издърпвайки вода от клетките в кръвта, за да доведе до повече хомеостатични нива на захар между двете структури, дехидратирайки ни. След това бъбреците работят, за да филтрират тази кръв и да я отделят, което води до диуретичен ефект.
Храни, които могат да допринесат за дехидратация
Ето някои от най-често срещаните дехидратиращи храни:
1. Ултрапреработени храни
unsplash
Независимо дали става въпрос за картофен чипс, замразени пакетирани ястия, бърза храна или любимия ви бонбон, ултрапреработените храни могат да бъдат едни от най-дехидратиращите налични опции. Въпреки че са вкусни, тези храни представляват по-голямата част от приема на натрий и добавена захар, а в някои случаи и приема на протеини. Тази свята троица от дехидратиращи хранителни вещества се комбинира, за да направи супер преработените опции хитрите саботьори на вашите цели за хидратация за деня.
2. Колбаси
unsplash
Въпреки че са вкусни и удобни опции за обяд, има доста червени знамена, които трябва да се отбележат, когато става въпрос за деликатесните меса и колбасите. Не само, че преработените меса като тези се считат за канцерогенни, както предупреждава Световната здравна организация (СЗО), но те обикновено също са заредени с натрий (и понякога подправени с добавени захари), което ги насочва към дехидратиране на тялото ви. Шунката и беконът са тези, с които трябва да бъдете особено внимателни.
3. Кисели краставички
unsplash
Киселите краставички също са доста дехидратираща храна. Това е така, защото те обикновено са пълни с натрий. За щастие, има налични разновидности с по-ниско съдържание на натрий.
4. Соев сос
unsplash
Соевият сос не ни помага много, когато става въпрос за хидратация, тъй като е пълен с натрий. Въпреки че има налични разновидности с по-ниско съдържание на натрий, дори тези съдържат много повече натрий от препоръчителното.
5. Сладкиши/Десерти
unsplash
Независимо дали са направени с рафинирана захар или изкуствени подсладители, десерти като бисквитки, торти, сладоледи и други могат да допринесат за дехидратация. Това е така, защото добавената захар ще накара тялото да отделя течности, докато някои заместители на захарта могат действително да доведат до диария, която наистина може да ни ограби от нашите ценни запаси от вода.
6. Аспержи
unsplash
Нека започнем, като кажем, че аспержите са изключително здравословни зеленчуци и не е нужно да наблягате много на ефектите им върху хидратацията. Но технически погледнато, съдържат високи нива на аспарагин, който е диуретик. Този пролетен зеленчук не само кара урината ви да мирише, но сигнализира на тялото ви да произвежда още повече от нея.
Но все пак аспержите са предимно вода, така че не се притеснявайте твърде много. Дехидратиращите ефекти на този зеленчук са по-силни, ако ядете обилни количества или сте в положение, в което сте по-податливи на дехидратация, например ако сте болни.
7. Артишок
unsplash
Както при аспержите, любимият артишок е пълен с полезни за здравето хранителни вещества като фибри, витамини и минерали и като цяло е отличен зеленчук. Също като аспержите, той е с високо съдържание на аспарагин и се счита за диуретична храна.
8. Цвекло
unsplash
Подобно на другите два зеленчуци в този списък, цвеклото е пълно с хранителни вещества. Въпреки това, едно от хранителните вещества с най-високо съдържание е калий, за който е известно, че помага при изхвърлянето на течности от тялото. Това може много добре да обясни защо любимият ви сок от цвекло ви кара да бягате до тоалетната по-често, отколкото другите ви любими напитки.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |