Бързи съвети за бърз метаболизъм

Секс, ананаси и още 13 приятни хитринки за красива фигура

Бързи съвети за бърз метаболизъм

Разбира се, че с настъпването на пролетта започваме да си мислим как съвсем скоро ще обличаме леки дрехи, ще изглеждаме красиви и свежи. Макар и да не са спали зимен обаче, през студените месеци мнозина от нас са понатрупали някой и друг нежелан килограм.

Ние няма да ви съветваме да пазите изтощаващи организма диети. Напротив, ще ви помогнем да го подсилите, като се погрижите лесно и приятно за правилното функциониране на метаболизма

1. Повече ананаси!
Бодливият плод съдържа бромелаин. Този ензим с растителен произход има толкова впечатляващ ефект, че гастроентеролозите го използват за лечение на сериозни стомашно-чревни разстройства. Бромелаинът помага на клетките в панкреаса да раздробяват веществата по възможно най-добрия начин.

2. И повече секс! 
Сигурно сте чували шегата за диетата "Секс и ябълки". Е, според днешното ни проучване, този хранително-удоволствен режим може да се преименува на "Секс и ананаси". Съвсем сериозно. Редовните креватни упражнения повишават хормоналните нива, което, от своя страна, подобрява метаболизма.

3. Нека душът бъде студен!
Звучи странно, но пък има някаква логика. Тя се състои в следното: къпането със студена вода ни кара да треперим, а междувременно метаболизмът се засилва, заради съкращаването на мускулите.

4. Водата за пиене също да бъде студена!
Сигурно сте чували, че ежедневният пример на поне 2 литра вода има огромно значение за доброто разграждане на веществата. То ще бъде още по-ефективно, ако течността е студена, тъй като организмът ви ще изгори някоя и друга ненужна калория, докато се опитва да си стопли водата.

5. Яжте органични храни! 

По-скъпи са, но влиянието им върху вашето здраве може да се окаже скъпоценно. Според някои изследователи, токсините в неорганичните храни карат организма да складира мазнините, вместо да ги обработва успешно. 

6. Яжте пикантни храни! Всичко, което насълзява очите ви, помага и за изгарянето на повече калории. Когато ви залюти, ритъмът на сърцето се ускорява и за възприемането на пикантните вкусотии се изразходва повече енергия.

7. Пийте зелен чай!
Катехините, които се съдържат в него, помагат за ускоряване на метаболизма и отслабването. Още един плюс е, че според много изследвания, зеленият чай понижава опасните нива на холестерола.

8. Не пийте толкова алкохол! 
Изследвания показват, че ако изконсумирате дори само два коктейла, две чаши вино, или две бутилки бира, изгарянето на мазнини в тялото ви ще спадне с цели 73%. Причината е, че черният ви дроб превръща алкохола в ацетат и използва него като гориво, вместо мазнините.

9. Да не забравяме и кафето!
Няма да ви го препоръчваме, тъй като може да повлияе зле на други аспекти от здравословното ви състояние. Но що се отнася до метаболизма, не можем да си кривим душата - кафето му се отразява добре.

10. Лъжичка зехтин дневно! 
Поне. Винаги можете да намерите място за малко растителна мазнина в менюто си, а ако ви е толкова невъзможно, просто се накарайте да изядете лъжичката без нищо, с физиономията за горчив сироп. Резултатът върху метаболизма ви ще бъде сладък и компенсиращ.

11. Търсете аромата на мента и цитрусови плодове!
Оказва се, че тези миризми имат способността да стимулират нервната система, а с нея - и метаболизма. Според други твърдения, подушването на пуканки с масло или ягоди по време на тренировка също ускорява изгарянето на калории. Честно казано, нямаме представа дали тези неща са верни, но пък си заслужават един опит.

12. Медитирайте! 
За мнозина това занимание (или по-точно, тази почивка от занимания), е губене на време. Но ако наистина си имате сериозни проблеми с метаболизма, защо да не пробвате? Няма да загубите нищо, освен стреса.

13. Смехът е здраве... И красота! 
Изследвания показват, че ако се засмеете 100 пъти, това се равнява на 15 минути въртене на педали във фитнеса. Така че най-добре си позволявайте да се "разхилите' всеки път, щом усетите желание за това, без да се притеснявате, че могат да ви излязат бръчки, или че околните ще ви помислят за несериозни. Смехът намалява хормоните на стреса, а обратнопропорционално на тях ефективността на метаболизма се увеличава.

14. Опитайте се да стоите прави в офиса! 
Прекарването на часове в седнало положение е сред факторите, които влияят най-неблагоприятно на метаболизма ни. Знаем, че е твърде вероятно работата ви да изисква това. Но положете усилия да бъдете прави и в движение поне по 5 минути на всеки половин час. Това ще окаже огромно влияние върху фигурата ви.

15. Радвайте се на слънчевата светлина! 
Това е последният ни съвет, но е важен. Липсата на витамин D забавя обмяната на веществата, така че е полезно да прекарваме поне 15 минути дневно под ласките на топлите лъчи.

Ако тези съвети са ви се сторили полезни и искате да получавате повече такива, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

300 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 28.03.2013|09:07
Красива фигура не се постига само с подобни трикове, които мога да ускорят метаболизма, не се ли намали приема на калории, всичко останало едва ли ще доведе до желания резултат.
19
Не е посочен 27.03.2013|16:00
Не се ограничат вредните храни и не се ли намали приема на калории, няма как да има видими резултати.
18
Не е посочен 27.03.2013|14:13
ако се смея 100 път на ден няма ли да ме вземат за луда, пък и надали ще имам време за други занимания :)
17
Не е посочен 27.03.2013|13:37
хахахахха :) нали :Р
16
Не е посочен 26.03.2013|16:25
авокадото е голяма работа
15
Не е посочен 26.03.2013|16:11
Това са наистина много полезни съвети, смятам да се възползвам от новите, които не съм пробвала ;)
14
Не е посочен 26.03.2013|15:39
Моят съвет е тренирайте и наблегнете на плодовете и зеленчуците, при мен тази диета дава страхотен резултат.
13
Не е посочен 26.03.2013|14:53
това с прави в офиса няма как
12
Не е посочен 26.03.2013|14:37
Започнах да пия от известно време по една лъжичка зехтин сутрин и се чувствам много добре.
11
Не е посочен 26.03.2013|14:16
:) кое е трудното да спреш алкохола :Р ти да не си алкохоличка,че чак да ти е трудно хахаха
10
Не е посочен 26.03.2013|14:13
имам много добър метаболизъм.сигурно е хубаво да последвам някои от тези съвети ама ще ми бъде трудно да спра алкохола и да стоя права в офиса, невъзможно е
9
Не е посочен 26.03.2013|13:33
Хубава статия с добри съвети :) Само това с "неорганичните храни" искрено ме разсмя! Ако се замислите, това всъщност означава с неорганичен произход, т.е. не знам - глина и камъни вероятно :))Ако оставим това настрана, като цяло био храните в България не са особено популярни именно заради високата цена и заседяват в магазините. В случай че наистина нямат консерванти и прочие, шансът да са развалени е голям.
8
Не е посочен 26.03.2013|12:12
За пикантните храни наистина засилват метаболизма, но при някои хора са противокопаказни, а и при мен доста засилват апетита, така че с едно наум към тях.
7
Не е посочен 26.03.2013|11:47
Не мога да се къпя със студена вода,дори и в адските летни жеги.
6
Не е посочен 26.03.2013|11:41
Вече от няколко дни пия зелен чай и се чувствам добре.
5
Не е посочен 26.03.2013|11:39
Добри съвети.Заредихте ме с положително настроение,което идва от факта,че от мен зависи как ще изглеждам
4
Не е посочен 26.03.2013|11:06
Много добри предложения за настъпващата пролет, определено всички или поне повечето имаме нужда от отслабване, все пак идва сезона на оскъдното облекло и трябва да изглеждаме добре.
3
Не е посочен 26.03.2013|09:38
И аз знам, че ананаса е много полезен, особено за отлабващи жени. Ще го включа в менюто, пък да видим.
2
Не е посочен 25.03.2013|15:06
Брей, аз пък напоследък понапълнях. а от около две седмици няма ден в който да не хапвам ананаси и да не правя секс.
1
Не е посочен 25.03.2013|14:24
ххихи хареса ми това предложение "секс и ананаси" - и двете ги обожавам :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay