За какво е полезен витамин К?

За какво е полезен витамин К?

Ако никога не сте чували за витамин К, това е защото той не е толкова известен като витамин С или В. Въпреки че не е толкова популярен в сравнение с други витамини, той е от изключителн важност за нашите тела. Това е така, защото може да помогне за жизненоважни функции като съсирването на кръвта и костния метаболизъм. Вероятно вече получавате запас от витамин К чрез зеленчуци, плодове и животински протеини – обичайните храни като спанак, грозде и яйца съдържат различни количества от витамина.

Витамин К обаче не е полезен само за телата ни. Има доказателства, че може да ви помогне да придадете свеж блясък на тена си и да подобрите козметични проблеми като тъмните кръгове под очите. Те обикновено се свързват с липсата на сън, но някои хора откриват, че не могат да се отърват от тях, каквото и да правят. Ето как използването на грижа за кожата, богата на витамин К, може да ви помогне да помахате за сбогом на кожните проблеми.

За какво е полезен витамин К?

Въпреки че няма съмнение, че витамин К може да има положителен ефект, не е съвсем сигурно дали тези ползи ще се отразят добре на кожата ви. Ако все пак искате да видите дали може да работи за вас, витамин К може потенциално да подобри множество кожни проблеми - да, включително тъмните кръгове. Начинът, по който витамин К се справя с тъмните кръгове, е чрез промяна на кръвоносните съдове около областта на очите.

Освен че има потенциално намаляващ ефект върху тъмните кръгове, витамин К може също да помогне за обръщане на часовника на стареенето. Сертифицираният дерматолог д-р Седжал Шах потвърждава това, като казва, че "витаминът може да помогне значително за предотвратяване на стареенето, включително появата на стрии, разширени вени, синини, подпухналост под очите, тъмни кръгове и други състояния които имат съдов компонент.

В допълнение към свойствата си против стареене, антиоксидантните свойства на витамин К могат да имат успокояващ ефект върху възпалената кожа и да подобрят кожни състояния като екзема. Въпреки че тази първоначална информация може да звучи обещаващо, имайте предвид, че са направени ограничени проучвания за витамин К и ползите от него. Освен това, макар и безвреден за всички типове кожа, дерматологът Джули Русак, че тези, които имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, трябва да говорят с лекаря си, преди да използват продукти с витамин К, тъй като той може да повлияе на съсирването на кръвта по начин, който може да не е от полза за вас.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay