Защо качественият сън е важен в борбата с излишните килограми

Защо качественият сън е важен в борбата с излишните килограми

Количеството и качеството на съня е също толкова важно, колкото тренировките и здравословното хранене. Ако не получавате съня, който е необходим на тялото ви, мозъкът ви ще търси енергия другаде, като висококалорични храни и захар. 

Има 2 хормона, които контролират апетита ви, единият от които е известен като хормон на глада (грелин), а другият като хормон на ситост (лептин). Целта на тези хормони е да балансират вашите желания за храна, но липсата на сън ги прави небалансирани. 

Ето защо сънят е важен за отслабването: 

1. Липсата на сън може да повиши апетита и да увеличи шансовете за затлъстяване

Хормоните играят важна роля в регулирането на апетита и съня, поради което, когато спите по-малко, нарушавате баланса на хормоните си. Това от своя страна може да ви накара да искате да ядете храни с високо съдържание на калории, дори ако сте яли преди 1 час. 

Какво да правите:

Спете в тъмна стая – когато сте изложени на светлина, има по-голям шанс да заспите и да заспите по-трудно и рискът от затлъстяване е по-висок.

Успокойте се, не се стресирайте твърде много – това може да доведе до лош сън и наддаване на тегло.

Лягайте рано – когато си лягате късно, приемате повече калории.

2. Ранното заспиване намалява шанса да ядете вреди храни късно вечер

Яденето късно вечер, особено хапването на вредни неща, кара храносмилателната система да продължава да работи през нощта, когато всъщност трябва да почива. Това от своя страна води до съхраняване на калории като мазнини. Освен това няма да се наспивате добре, ако ядете преди сън. 

Какво да правите:

Вечеряйте 2 часа преди лягане.

Яжте достатъчно през деня, за да намалите апетита си през нощта.

Ако наистина се чувствате гладни след вечеря, не яжте сладки храни. Вместо това хапнете малко плодове, нискомаслено кисело мляко или малко моркови.

3. Сънят може да подобри физическата активност

За да имате енергия за упражнения, трябва да сте напълно отпочинали, а когато сте отпочинали, тялото ви произвежда хормона на растежа, който кара мускулите в тялото да растат. Растежният хормон обикновено се активира по време на сън и ако ви липсва сън, той се потиска, което води до по-малък шанс за изгаряне на мазнини.

Също така е доста опасно да тренираме, когато сме уморени, особено когато вдигаме тежести. В случай на нараняване, хормонът на растежа помага за ускоряване на лечебния процес, заради което е важно да сте напълно отпочинали.

4. Сънят може да намали желанието за захар

Липсата на сън допринася за дисбаланса на хормоните, регулиращи апетита, което причинява наддаване на тегло. Ясно е, че тялото ви има нужда от енергия, но трябва да си я набавяте чрез сън, а не чрез храна. 

Ако се чувствате изморени, добавете още 1 час сън, тъй като това ще ви помага и да правите по-здравословни избори, когато става въпрос за храна. 

5. По-продължителният сън може да ви помогне да избегнете наддаването на тегло

Сънят за кратък период от време, като 6-7 часа на нощ, е свързан с наддаването на тегло. По-конкретно, това може да доведе до по-широка талия и повече мазнини по корема. Това се случва не само при възрастни, но и при деца, особено в средната им детска възраст (6-8 години).

Какво да правите:

Спете по 7-9 часа всяка нощ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay