Знаете ли, че тези храни могат да засилят спазмите по време на цикъл?

Знаете ли, че тези храни могат да засилят спазмите по време на цикъл?
Pexels

Един от най-неприятните симптоми по време на цикъл със сигурност са спазмите. Докато при някои жени те са по-леки и поносими, то при други се стига да тежки състояния, при които дамите дори не могат да стоят на краката си и дори повръщат вследствие на натърпимата болка.

Забелязали ли сте как, когато пиете топла напитка по време на цикъл, тя отчасти помага за смекчаване на силната болка? Бананите също са известни с това, че са способни да успкояват силние спазми по време на цикъл.

Има обаче храни, които повлияват по противополжния начин и засилват болката през този период от месеца, заради веществата, които съдържат. Това не ни допада много, тъй като точно тогава имаме чувството , че можем да изядем всичко, кето попадне пред очите ни. Повече от ясно е, че по време на цикъл, начинът на хранене играе изненадваща роля в интензивността на менструалната болка. За съжаление, някои от любимите ви храни може да са тези, които изострят спазмите.

Намалете консумацията на червено месо и натрий по време на цикъла

Знаете ли, че тези храни могат да засилят спазмите по време на цикъл?

По време на цикъл матката се свива. В процеса се освобождават простагландини - това са липидите, които причиняват спазми и в крайна сметка водят до болка в гърба и мускулите. Червеното месо, олиото, захарите и солта могат да доведат до повишено производство на простагландини, което прави тези неприятни болки още по-силно. Въпреки че червените меса като говеждото са с високо съдържание на простагландини и могат да увеличат възпалението, белите меса и рибата са безопасни за консумация.

А сега нещо, което вероятно няма да ви хареса - ще се наложи да се откажете и от сутрешото кафе, докато сте в цикъл. Подобно на натрия, кофеинът увеличава задържането на вода и следователно - подуване. Въпреки това, намаляването на някои храни в никакъв случай не трябва да води до по-малко ядене. Все пак тялото ви има нужда от питателна и полезна храна, за да се чувства добре.

Листните зеленчуци и бобът могат да облекчат спазмите

Знаете ли, че тези храни могат да засилят спазмите по време на цикъл?

Включете пълнозърнести храни, постни протеини, плодове, зеленчуци, семена, ядки и бобови растения във вашето меню през това време от месеца. Опитайте противовъзпалителни храни като мазна риба - сьомга, аншоа или сардини. Тъй като червеното месо обикновено е чудесен източник на протеини, заменете го с други храни, богати на това вещество като тофу, леща, боб и киноа. Зеленолистните зеленчуци са наистина, всичко, което ви трябва, за да поддържате нивата на желязо.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay