Какво е MIND диета и за какво помага?

Какво е MIND диета и за какво помага?
Canva

Знаем, че храната е мощна, но може ли правилната диета да забави часовника? Науката казва, че е възможно, но трябва да вземете предвид здравето на мозъка си. Според скорошно проучване, публикувано в Annals of Neurology, диетата Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) може да подобри здравето на мозъка, да намали риска от деменция и дори да помогне при биологичното стареене. Резултатите са получени с помощта на данни от текущото Framingham Heart Study, разглеждащо над 1600 възрастни без деменция на възраст над 60 години.

Изследователите са изследвали биологичното стареене на участниците от 1991-2008 г., като в крайна сметка са установили, че тези, които следват диетата MIND, имат по-ниски резултати за стареене отколкото тези, които не са го направили. И така, какво точно представлява диетата MIND и как всъщност работи?

Какво е MIND?

Диетата MIND е по същество комбинация от средиземноморската и DASH диетата. "Ключовите компоненти на диетата MIND включват "мозъчни храни" като ядки, горски плодове, зехтин и зелени листни зеленчуци", казва Марта Теран, RD и преподавател в Pritikin Longevity Center . "Тези храни са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които поддържат мозъчната функция и помагат за намаляване на невродегенерацията, предлагайки цялостен подход за поддържане на когнитивното здраве и предотвратяване на свързания с възрастта спад. Според Никола Гес, MD, PhD, изследовател в Научния консултативен съвет MyFitnessPal , диетата MIND включва специално:

  • Пълнозърнести храни: 3 порции на ден
  • Нелистни зелени зеленчуци: 1+ порции на ден
  • Зеленолистни зеленчуци: 6+ порции на седмица
  • Ядки: 5+ порции на седмица
  • Фасул: 4+ порции на седмица
  • Горски плодове: 2+ порции на седмица
  • Домашни птици: 2+ хранения седмично
  • Риба: 1+ хранения на седмица
  • Зехтин: Да се ​​използва като основна добавена мазнина

Има много ползи от яденето на здравословни за мозъка храни, но има ли някой, който трябва да избягва диетата MIND? Диетата MIND обикновено се счита за безопасна и полезна за повечето хора, като се има предвид нейната основа върху средиземноморската и DASH диетите, които са свързани с множество ползи за здравето, включително по-ниско кръвно налягане, подобрени нива на холестерола и намален риск от хронични заболявания.

Въпреки това, хората със специфични диетични ограничения или алергии - като алергии към ядки - може да се наложи да адаптират диетата към техните нужди." Хората на лекарства за разреждане на кръвта също трябва да внимават за консумацията на зелени, листни зеленчуци поради високото им съдържание на витамин К (което може да взаимодейства с техните лекарства). Преди да направите значителни промени в диетата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay