Витамин Е, приеман с храната или като витаминна добавка, намалява риска от чернодробен рак, сочат резултатите от изследване на американски и китайски учени, научаваме от NY Daily News.
Учените анализирали данните на 132 837 жени и мъже, като 265 от тях били диагностицирани с рак на черния дроб след началото на проучването.
Всички участници били попитани колко често похапват някои от най-популярните храни и дали приемат витаминни добавки. Изследователите изчислили риска от развитие на рак на черния дроб в зависимост от приема на витамин Е.
Резултатите показали, че приемането на витамин Е посредством храната и витаминните добавки е свързано с по-малък риск от чернодробен рак. Богати на важния витамин са орехите, бадемите, фъстъците, лешниците. Човек може да си набави достатъчно количество и чрез растителни мазнини, като например царевично и слънчогледово олио, захтин.
"Открихме ясна връзка между витамин Е и чернодробния рак", категорични са авторите на изследването. Със сигурност обаче не може да се твърди, че това е единственото вещество, което е обвързано със заболяването. Затова трябва да внимаваме какво хапваме и най-вече - какво пием.
1 | 1 |