Прегледи на шийката на матката в края на бременността- какво трябва да знаете?

Прегледи на шийката на матката в края на бременността- какво трябва да знаете?
Pexels

Прегледите на шийката на матката са една от най-неприятните части от късната бременност и раждането. 

Защо акушер-гинеколозите извършват преглед на шийката на матката в последните седмици от бременността? 

Понякога този преглед е от решаващо значение за вземане на най-добрите решения за бебето и майката. Макар че понякога този преглед е решаващ, има и случаи, в които всъщност няма причина да се извършва. 

И така, кога е необходимо да се прави такъв преглед и кога не? 

Какво представлява прегледът на шийката на матката?

Прегледи на шийката на матката в края на бременността- какво трябва да знаете? Pexels

Да започнем с основите. При прегледа на шийката на матката - известен още като проверка на шийката на матката или SVE - лекарят вкарва показалеца си и средния си пръст, с ръкавица разбира се, във влагалището, за да провери шийката на матката. Звучи доста неприятно, нали? Да, особено през последните няколко седмици от бременността, когато има повишен кръвен поток, подуване и чувствителност във влагалището.

Какво проверява този преглед?

Просто казано, прегледите на шийката на матката се правят, за да се установи колко е разширена или отворена шийката на матката. Причината много акушер-гинеколози да правят рутинни проверки на шийката на матката през последните седмици от бременността е да проверят за промени в шийката на матката, които биха могли да показват ранните етапи на раждането. Тези промени включват не само разширяване, но и колко тънка се усеща шийката на матката и позиция в таза (къде се намира шийката на матката спрямо тазовите кости и главата на бебето).

Тези признаци понякога могат да ни дадат представа колко близо е моментът на раждането, но в крайна сметка са само предположения. Има много други фактори и за съжаление прегледът на шийката на матката е само една част от това уравнение. 

Кога са необходими прегледи на шийката на матката в късните етапи на бременността?

Преглед на шийката на матката трябва да се прави само ако би променил начина, по който лекарят ще действа оттук нататък. Какво означава това? Ако този преглед ще промени плана за протичане на раждането. Например, ако вече е планирано цезарово сечение и жената се чувства добре и няма симптоми, тогава няма причина да се извършва този преглед. 

Това води до въпроса: кога трябва да се прави преглед на шийката на матката в края на бременността? Ето най-честите причини:

Предполагаемо раждане: Ако жената има симптоми, свързани с раждането, като контракции или болка, кървене или е загубила слузната си тапа, тогава проверката на шийката на матката има смисъл. В този случай знанието колко е разширена или изтънена шийката на матката би повлияло на планирането на раждането.

Планирана индукция по медицински причини: Ако някой трябва да бъде индуциран по медицинска причина – като опасения за растежа на бебето, високо кръвно налягане или други аномалии – тогава знанието какво се случва с шийката на матката може да бъде много полезно. 

Планирана индукция: Много пациенти избират да бъдат индуцирани след минаване на термина, дори ако няма медицинска причина за това. Изследването на шийката на матката при тези жени помага да се определи дали тялото е готово за индукция. 

Кога проверките на шийката на матката в късна бременност не са задължителни?

Извън ситуациите споменати по-горе, повечето прегледи на шийката на матката не са необходими и няма да променят начина, по който ще се случи раждането, така че от вас зависи дали искате да го направите или не. Някои пациенти дори искат проверка на шийката на матката или от любопитство, или въз основа на симптоми, които са забелязали. 

Важно е да се отбележи, че има предположения, че прегледите на шийката на матката могат да доведат до преждевременно изтичане на водите, но това е много малко вероятно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay