Стресът увеличава физическата умора

Стресът увеличава физическата умора

Стресиращи часове на работа? В края на деня може да се окажете по-изтощени. Според ново проучване на изследователи от индийски произход, психическият стрес може да увеличи физическата умора. 

Това явление е резултат от активирането на определена област на мозъка, когато се опитваме да участваме едновременно във физически и умствени задачи, казват изследователите. Ранджана Мехта, асистент в Училището за обществено здраве в Тексас A&M Health Science Center, оцени взаимодействието между физическата и психическата умора и мозъчното поведение. Изследването показва, че когато се опитваме едновременно да изпълняваме умствени и физически задачи, ние активираме специфични области, наречени префронтална кора (PFC), в мозъка ни. Това може да доведе до умора на телата ни много по-рано, отколкото ако участвахме само във физическа задача.

"Съществуващите изследвания на физическа и психическа умора са ограничени до оценка на сърдечно-съдовите, мускулните и биомеханичните промени", каза Мехта. "Целта на това проучване беше да се използва едновременно наблюдение на мозъчната и мускулната функция за изследване на въздействието върху PFC, като сравнява промените в мозъчното поведение с традиционните мерки за умора ", каза той.

Според Мехта констатациите показват, че има ниски нива на кислород в кръвта в PFC след комбинирана физическа и психическа умора в сравнение с тази при само физическа умора. Чрез едновременно изследване на мозъчната и мускулната функция е очевидно, че когато участват в силно когнитивни задачи, мозъчните ресурси се разделят, което може да ускори развитието на физическа умора.

Изключително важно е изследователите да разглеждат мозъка, както и тялото, когато изследват развитието на умората и неговото въздействие върху тялото, казаха изследователи, включително съавтор на изследването Раджа Парасураман, професор по психология в университета Джордж Мейсън във Вирджиния.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay