Термоколаните: съвременната фитнес илюзия

Обещават магическа загуба на килограми, която се оказва временна

Термоколаните: съвременната фитнес илюзия

Всякакви обещания, свързани с по-бързото и лесно отслабване, впечатляват борещия се с килограмите човек. Едно такова заблуждаващо обещание дават така наречените "колани за отслабване”, известни още като "термоколани”. Техни алтернативни варианти могат да бъдат кухненското фолио, найлоновите торбички или друг вид материали, които могат да бъдат омотани около определена част от тялото. Но дали наистина тази тактика може да доведе до загубата на повече килограми, вследствие на засиленото потоотделяне, и безопасен за нашето здраве ли е този метод?

Отговорът, за съжаление, е отрицателен. Термоколаните са създадени от изолиращ материал, който осигурява задържане на телесна топлина на мястото, на което са поставени. По този начин потенето се увеличава осезаемо, а след тренировка наистина се усеща определена разлика. Кантарът може и да показва по-ниски цифри, но те са просто резултат от изхвърлената от тялото вода. Не са реалните килограми на трениращия, а временни такива.


Медицински факти, които развалят репутацията на термоколаните
Известно е, че тялото гори повече калории при ниски температури, за да се затопли, отколкото когато му е топло.

Освен това, отслабването се случва, чрез цялостно намаляване на телесните мазнини, точно затова няма как да се предизвика загуба на тегло само в определена част от тялото.

Целенасоченото потене, което се появява в резултат на коланите за отслабване, всъщност ще дехидратира организма. При някои хора може да се стигне до над литър загуба на вода, което никак не е здравословно.

Коланите предизвикват и известен дискомфорт - кожата не може да диша, а достъпът на кислород е ограничен, особено ако изолиращият материал е омотан в областта на корема. Това са два много значими за качествената тренировка фактора, които в никакъв случай няма да я направят по-ефективна, а дори напротив - ще намалят физическите способности на спортуващия.

Неведнъж сме обсъждали темата за стъпките към здравословно отслабване. Към тях обаче не приспадат и термоколаните. Пак повтаряме: за да загубите тегло, трябва да осигурите условия на калориен дефицит, което може да се случи с подходящата храна и физическа активност. Дехидратация не ви е нужна в никакъв случай.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 03.07.2012|12:00
Когато се спазва правилен режим на хранене,не са ви необходими тренировки и колани разни.Дневното количество храна трябва да е на пет дози!
9
Не е посочен 03.07.2012|11:39
Ходете пеш,колкото може повече.Самото ходене не изисква нито особена сръчност,нито някакви съоражения или екипировка.Дори при ходене аз имам достатъчно време да обмисля всички свои проблеми и планове за деня.
8
Не е посочен 03.07.2012|09:04
аз бях чувала за хора,които са се увивали в торбички и фолио по време на тренировка и са постигнали чудеса!тази статия много ме изненада!явно наистина не трябва да се опитват чудодейните трикове
7
Не е посочен 02.07.2012|15:22
така е ,научиха се да правят и търговия със затлъстяването на хората ..
6
Не е посочен 02.07.2012|15:07
никога не съм била почитател на подобни чудодейни трикове за отслабване, тъй като са създадени единствено и само да пълнят нечий джоб и да трупат пари от мързеливите наивни хорица.
5
Не е посочен 02.07.2012|15:03
по -скоро само секс и ябълки :) , сексът много помага за отслабване
4
Не е посочен 02.07.2012|14:51
Трябва да си се спортува и това е...ама редовно :)
3
Не е посочен 02.07.2012|14:45
истината е всеки ден да се движиш умерено и да ядеш здравословно , това е , останалото не прави нищо .
2
Не е посочен 02.07.2012|14:36
Добре е, че го развенчахте този мит, че девойките какво ли вече не пробват, за да отслабнат
1
Не е посочен 02.07.2012|14:31
много ясно , че са илюзия , то ако ставаше така лесно само с един колан , всички щяхме да бъдем финни :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay