Златни правила за здрави зъби

Какво да си похапваме, за да бъде усмивката ни блестяща?

Златни правила за здрави зъби

Или здрави правила за златни зъби? Може би устата е единственото място, на което нямаме желание да носим златни украшения. Затова, като добри момичета, посещаваме зъболекарския кабинет дори при най-малки оплаквания.

Редовните профилактични прегледи са най-сигурният начин за превенция. Ако ни преглеждат поне два пъти годишно, могат да бъдат открити първи признаци за "разболяване" на зъбите и те да бъдат излекувани в най-ранен етап.

За да имаме здрава усмивка обаче, трябва да спазваме стриктна хигиена и да внимаваме с какво се храним. И малките деца знаят, че твърде много сладко разрушава зъбите, същото важи и за газираните напитки. Киселината в цитрусовите плодове оказва негативно влияние върху бисерите в устата ни, а цигарите не просто намаляват техния блясък, но и могат да доведат до далеч по-сериозни заболявания.

Според президента на Американската академия по обща стоматология, д-р Хауърд Гембъл, зъбите не бива да се мият веднага след хранене, а поне половин час по-късно. Според него, четкането им веднага след ядене спомага за по-дълбокото навлизане на киселините в емайла и процесът на разрушаване се ускорява.

Специалистите съветват да мием зъбите си два пъти дневно, като отделяме по 2-3 минути на процеса.

Ние пък се поинтересувахме кои хранителни вещества са приятелски настроени към усмивката ни. Ето какво трябва да включва менюто ви, за да можете да се похвалите със зъби, бели като мъниста.

Витамини
Витамин А, витамин C и витамин D са най-добрите приятели на здравите зъби. Първият можете да си набавите от мляко и млечни продукти, пилешки черен дроб, моркови, пъпеш, хайвер и много други. Витамин B пък се съдържа в големи количества в зърнените храни, бобовите растения, рибата и яйцата. За последния е ясно: най-много от него можем да намерим в цитрусовите плодове, ягодите, броколите, сладките картофи.

Златни правила за здрави зъби

Калций

Освен в млечните продукти, полезната съставка се съдържа в броколите, хумуса, бадемите и дори сардините. Затова, ако искате да имате здрави зъби и кости, добавете богати на калций храни в менюто си.

Златни правила за здрави зъби

Следващите здравословни продукти не попадат в специална категория, затова ще опишем полезните им свойства поотделно.

Целина
Знаехте ли, че кервизът, както наричат зеленчука в някои краища на България, стимулира слюноотделянето, което пък спомага за отмиването на бактериите от устата? Освен това е полезен за почистването на зъбите, както и за заздравяването на венците.

Златни правила за здрави зъби

Лук

"Плачливият" зеленчук може да унищожи някои от най-вредните бактерии, разполагащи се в устите ни, включително и причиняващите кариеси.

Златни правила за здрави зъби

Зелен чай

Съвсем скоро ви разказахме за магическите свойства на здравословната напитка. Оказва се, че освен всичко друго, зеленият чай предотвратява появата на кариеси и се справя с лошия дъх. Затова, ако се чудите с какво да замените кафето, свежият ни познайник е една добра идея.

Златни правила за здрави зъби

Ако тази статия ви харесва и искате да научавате още здравословни съвети, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

30 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 25.02.2013|15:10
Много е важно да се грижим и за зъбите си.
6
Не е посочен 25.02.2013|12:39
И за мен като си мием зъбите си два пъти дневно и като отделяме по 2-3 минути на процеса това е правилото за здрави зъби!
5
Не е посочен 25.02.2013|10:44
И аз така мисля;)
4
Не е посочен 25.02.2013|10:42
Целината и лукът са гадни;)
3
Не е посочен 25.02.2013|10:33
Със целината ме изгубихте!!!
2
Не е посочен 25.02.2013|10:10
Всичко си хапвам аз, но пак от време на време се обажда по някое зъбче. Според мен си е генетично.
1
Не е посочен 25.02.2013|07:45
Калций в големи количества се съдържа в сусама, който обаче трябва да се консумира смлян или под формата на сусамов тахан. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay