Бешамел е един от основните 5 соса във френската кухня. Този сос може да се използва като основа и след като се прибавят различни неща към него, той се превръща в друг сос. Бешамелът е много подходящ за паста и лазаня, както и за още много ястия. Обикновено се прави с бял пипер, за да се запази белия цвят, но ако нямате нищо против черни петънца в соса, можете да използвате и черен пипер.
Необходими продукти:
2 ч. мляко
4 с. л. масло
1/3 ч. брашно
сол
бял пипер
Начин на приготвяне:
В малка тенджера на среден огън, затоплете млякото. Не е необходимо да заври, но трябва да се затопли.
В друга тенджера разтопете маслото. След като маслото се разтопи напълно, поръсете брашното отгоре и разбъркайте до гладка смес. Оставете го да се готви, докато леко потъмнее за около 1 минута.
Докато разбивате, много бавно изсипете мляко в тигана и продължете да разбивате, докато се разтвори напълно. Продължете да готвите, докато разбърквате енергично, докато сместа стане гладка и гъста, 2 до 3 минути. Свалете от огъня и подправете със сол и черен или бял пипер.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |