Целулит - всички съвети на едно място

От възможните диети и процедури с кафе, та чак до контрастните душове, силиконовите вендузи и метода на сухото четкане

Целулит - всички съвети на едно място

Може и да ви казват, че се "превземате", че "много сте си добре" и че "кой ще ви гледа целулита". Но ако самите вие не се чувствате добре в "портокаловата" си кожа, това е достатъчен повод да предприемете мерки за нейното изглаждане. 

Имаме една лоша новина и няколко хубави. Да започнем с лошата: няма да постигнете видим и траен ефект, ако изберете само един метод за борба срещу целулита. Може да ви помогне единствено следната четирикомпонентна комбинация:

диета + спорт + масаж + кремче

Плюс постоянство, разбира се, но тази част си я знаете. А сега, нека ви зарадваме и с оптимистичните факти. Първо, под диета нямаме предвид някакво мазохистично гладуване, нито да кажете "сбогом" на любими ястия. Просто е добре да увеличите присъствието на някои храни (и течности!) в менюто си и да ограничите други. Ако не сте от хората, които обичат спорта, ако вместо да сваляте напрежението чрез физическа активност, по-скоро се напрягате дори само при споменаването на такава, съществуват и достатъчно ефективни по-леки варианти. 

Що се отнася до масажа и антицелулитните продукти, те могат да ви излязат почти без пари. В статията ни са изредени различни такива възможности. Събрали сме на едно място цели 20 солидни хитрини за борба с портокаловата кожа. Достатъчно е да спазвате по няколко от всяка категория (хранене, физическа активност, масаж, антицелулитен продукт) и ви обещаваме, че само след месец вече ще се харесвате доста повече в огледалото. Това със сигурност не е статията с най-красивите снимки в Jenite.bg, но пък сме сигурни, че резултатите ще бъдат красиви.

1. Да ви върви по 2 литра вода! 

Със сигурност сте чували какво е необходимото количество H2O, което трябва да се приема на ден. То е от огромно значение и за целулита. И помнете: соковете и супите не се считат за вода! Много препоръчително е да наблягате на течности и течни храни, но те са си отделно, не ги причислявайте към прословутите два литра. 


2. Без газирано!
От газираните напитки се откажете завинаги, ако можете. Или поне ги намалете. За сметка на това, зеленият чай и сокът от червена боровинка без добавена захар ще ви повлияят много добре. 

3. Не сипвайте сол в целулита!
Тя също влияе изключително негативно. Яжте възможно най-безсолно, а ако ви е чак толкова безвкусно, опитайте с хималайска сол. Лютият червен пипер и куркумата, от друга страна, са чудесно средство да подправите борбата си срещу целулита. 

4. Замеряйте портокаловата кожа с портокали! 
Освен витамин C, изтъкнат враг на целулита, вкусните оранжеви плодове съдържат и биофлавоноиди - те подобряват циркулацията на кръвта и коригират нарушения баланс в клетките, който причинява неприятните проблеми. Другите особено подходящи плодове са: диня, грейпфрут, кайсии, банани, ябълки, малинки, боровинки и къпинки.

5. Замеряйте портокаловата кожа и с домати!
Те също са богати на витамин C и също се отразяват особено добре на кожата. Диуретичните храни от типа на краставиците помагат за изхвърляне на токсините - и това влияе положително на целулита. Силно препоръчително е да хапвате също броколи и аспержи 3-4 пъти седмично. 

6. Попай няма целулит!
Не е вярно, че при мъжете никога не се появява целулит - някои от тях си имат. На известния анимационен моряк обаче това няма как да му се случи, тъй като спанакът също е чудесно оръжие срещу портокаловата кожа. Това важи още за зелето и зелените салати. 

7. Правете разлика между "добри" и "лоши" мазнини!
Преработените мазнини, които се съдържат в сиренето и колбасите, например, могат само да увеличат целулита. В опитите за неговото премахване обаче силно оръжие се явяват т.нар. "добри" мазнини. Достатъчно такива ще откриете в мазните риби от типа на скумрията и сьомгата. 

8. Къде са вълшебните фибри? 
На този въпрос сме отговорили тук. Добавяме към списъка с антицелулитни продукти пълнозърнестите храни, кафяв ориз, кафява паста, кълнове.

9. Първото нещо, което трябва да правите всяка сутрин 
На гладно изпивайте сока от 1-2 лимона, разреден с вода. Съветваме ви да използвате сламка, тъй като лимонът може да увреди емайла на зъбите. Ако намирате тази напитка за твърде кисела, просто изстискайте малко лимонов сок в половин литър вода и изпийте този "еликсир" срещу целулит и пълнеене преди да закусите. Чаша топла вода сутрин също е вариант.

10. Второто нещо, което трябва да правите всяка сутрин 
15-минутна гимнастика, тъй като тогава мазнините се разграждат най-лесно. Разбира се, най-добре би било да посещавате фитнеса редовно и да спазвате програма, изготвена специално за вас от професионалист. За съжаление, някои от нас от личен опит знаят, че не всяка дама има възможности или желание за такова упорство. Затова тук сме посочили по-леките, но все пак помагащи при целулит, форми на физическа активност.

Вероятно танците или карането на колело ще ви допаднат. Плуването пък е най-добрата идея - освен, че получавате необходимото физическо натоварване, водата ви масажира. В краен случай, ако не можете да се накарате да правите нищо друго, спомнете си за доброто старо ходене пеш и изкачване на стълби. Тези неща наистина действат! Още идеи за приятно раздвижване сме посочили тук.

11. Първи съвет за под душа 
Изключително добра идея срещу целулит са и контрастните душове - редуване на топла и студена вода, като се започва и свършва със студената. Ако в началото ви е трудно, опитайте с хладка, вместо наистина студена вода, докато свикнете. Контрастните душове се отразяват прекрасно на цялото тяло. Но в случай, че не издържате на температурата, можете да упражнявате този принцип само върху засегнатите от целулит зони.

Целулит - всички съвети на едно място
12. Втори съвет за под душа 
Вероятно сте чували, че пилингът с утайка от кафе е сред най-мощните средства за борба срещу портокаловата кожа. Вярно е, затова опитайте! Можете да използвате утайката от кафе машината. А ако не консумирате тонизиращата напитка толкова често, ви препоръчваме следния вариант: купете си евтино кафе, сипвайте по 3 супени лъжици в чаша, добавяйте малко вода и слагайте в микровълновата. След това използвайте полученото за пилинга.

Масажирайте проблемните зони под душа в продължение на около 5 минути, два пъти седмично. Не е добра идея да го правите твърде често.

13. Още една процедура с кафе 
Освен за пилинг, можете да използвате утайката и за компрес. Дамите, които използват този метод, ни уверяват в неговата ефективност. Покрийте желаните участъци от тялото си с кафе и завийте отгоре прозрачно домакинско фолио. Ако не разполагате с такова, можете да използвате алуминиево, или найлонови пликчета. Старайте се да оставате с компреса поне 40 минути, ако имате възможност и над час. Тази процедура също не е нужно да се прилага ежедневно. Ако кожата ви е прекалено суха, добре е да добавяте към кафето и малко зехтин.

14. Може и мента
Още една много добра идея: преди да намажете кожата си и да сложите фолиото по гореописания начин, разбъркайте в кафената утайка и ментов крем. Не е необходимо да се охарчвате много за него. Дори най-обикновените ментови капки и кремчета за запушен нос могат да ви свършат работа. Струват стотинки. Ако изберете варианта с капките, ви съветваме преди това да ги разтворите в малко вода.    

15. А може и мед! 
Процедурата е следната: разтапяте мед на водна баня, нанасяте го върху кожата и прилагате отгоре отлепящи движения. След това се връщате на варианта с контрастните душове.   

16. Какво мазило срещу целулит да си изберем? 
Има доста скъпи и известни кремове, гелове, лосиони, ампули със серуми... Но ако не можете да отделите твърде много средства специално за борбата си с целулита, просто прочетете мнения във форумите и си купете евтин продукт, за който виждате достатъчно добри отзиви. Бъдете нащрек, тъй като вече на много от потребителките им се плаща, за да правят реклама! Но ако се справите с този проблем, не се притеснявайте, че щом кремчето ви не е скъпо, няма да има ефект. Имайте предвид още, че според запознатите момичета, колкото по-хубаво мирише мазилото, толкова по-малко действа.

Положителните резултати се дължат не толкова на конкретния продукт (скъп или евтин), колкото на факта, че се масажирате, докато го нанасяте. Затова сега ще ви обясним накратко и всичко, което трябва да знаете за масажите.

17. Скъпи процедури, които имат ефект
Обещахме си да говорим за евтини методи за борба с портокаловата кожа, но нека все пак споменем и професионалните услуги, които се предлагат в салоните за красота. Ръчни антицелулитни масажи, технологията LPG - стига да проучите въпроса предварително и да изберете съвестни професионалисти, ефектът може да бъде наистина голям. Стягане, намаляване на обиколката на бедрата, дупето, талията с по няколко сантиметра. Всичко, за което мечтаем. Но необходимият брой процедури изисква първоначална инвестиция от поне 300-400 лв., а след това трябва редовно да се ходи и на поддръжка. За всички, които не могат да си го позволят, съществуват достатъчно добри варианти в домашни условия.

18. Как точно да се масажираме вкъщи?
Масажът се извършва след като сте приключили с евентуалните контрастни душове и/или процедури с кафе. Излизате от банята, подсушавате се, въоръжавате се с избрания продукт срещу целулит и започвате да го нанасяте. Само че не правите това с леки погалвания, а полагате усилия наистина да масажирате. В краен случай, може и ръчно. Движенията трябва да са кръгообразни и в посока отдолу-нагоре, без да се връщате надолу.

Целулит - всички съвети на едно място
19. Силиконови вендузи  
За да си помогнете и да имате възможно най-голям ефект, ви съветваме да се сдобиете със специално средство за масажиране. Масажен диск, вибромасажор - и това са варианти. Но ние ще насочим вниманието ви към една по-неочаквана идея, която наистина върши чудесна работа.

Това са силиконовите вендузи. Има различни видове, но като цяло приличат на показаните на снимката (не е нужно да са цветни). Продават се и в България. Идеята е да се намажете обилно с крем, да стиснете вендузата и да я залепите на кожата. Когато усетите, че се е закрепила достатъчно силно, я плъзгате по бедрата и дупето и засмуквайки, тя ви прави много добър антицелулитен масаж. Професионалистите използват още вариант със стъклени вендузи и нагряване, но според нас силиконовият вариант е по-лесен и удачен за домашни условия.

20. Методът на сухото четкане   
Той е доста популярен сред знаменитостите. Трябва ви само четка за баня от естествен косъм, по възможност с дълга дръжка. Тук е показано как да се "четкате" на сухо.

Ако всички тези 20 съвета не са ви се сторили достатъчно, ето и още една бонус рецепта: разбъркайте бурканче кокосово масло със сока от един грейпфрут. Използвайте тази смес за масаж всеки ден след душ.

Ако тази статия ви се е сторила полезна и желаете да научавате още изпитани женски тайни от нас, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук

186 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



30
Не е посочен 13.07.2013|19:09
Това е нещо като тест.Може да ви се струва малко тъпо,но е истина e-сбъдва се повярвайте ми! 12.02.07 22:16 1.Напиши името на човек от срещуположния пол 2.Кой е любимият ти цвят от тези: жълт,черен,червен,син или зелен? 3.Първият ти инициял 4.Месецът ти на раждане? 5.Кой цвят харесваш повече,черно или бяло? 6.Напише името на човека от същия пол като теб 7.Любимото ти число? 8.Калифорния или Флорида? 9.Кое харесваш повиче:езеро или океан? 10.Напиши желание 1.Това е името на човека,в който наистина си влюбен 2.Ако си избрала................. червено-ти си жив и изпълнен с любов черно-ти си скромен и агресивен зелено-твоята душа е щастлива и излъчва спокойствие син-ти си човек със спонтанен характер жълто-ти си щастлив човек и даваш добри съвети на другите хора 3.Ако инициалът ти е А-К-имаш много приятели и любов в живота си Л-Р-опитваш се да се наслаждаваш на живота и любовтати скоро ще раэцъфти С-Я-обичаш да помагаш и бъдещето ти изглежда добро 4.Ако си роден през Януари-Март-годината ще е добра и ще разбереш,че си се влюбил в човек,който не си очаквал АПРИЛ-ЮНИ-ще имаш силна връзка,но тя няма да трае дълго ЮЛИ-СЕПТЕМВРИ-ще имаш незабравима година с много проблеми ОКТОМВРИ-ДЕКЕМВРИ-годината няма да е от най-добрите,но ще откриеш сродна душа 5.Ако избереш............ ЧЕРНО-живота ти ще тръгне в различна посока,ще имаш много промени но посли ще се радваш на тях БЯЛО-ще намериш приятел,който ще ти се доверява ще направи всичко това но може и да не го разбереш 6.Това е най-добрият ти приятел 7.Това е броя на близките приятели,които ще имаш в живота си 8.Ако избереш....... КАЛИФОРНИЯ-обичаш приключенията ФЛОРИДА-романтична душа си 9.Ако избереш.............. ЕЗЕРО-верен си на приятелите си,но си малко разсеян ОКЕАН-ти си спонтанен и обичаш места с хора 10.Желанието ти ще се сбъдне,ако пуснеш това в друг форум в рамките на 1 час
29
Не е посочен 09.07.2013|16:31
Трудно можеш да се избавиш от гадният целулит.
28
Не е посочен 09.07.2013|12:18
Аз се мажа с някакви кремове, но не вършат кой знае каква работа./
27
Не е посочен 08.07.2013|20:43
Май няма спасение.
26
Не е посочен 08.07.2013|20:42
До сега нищо не ми е помогнало за целулита.
25
Не е посочен 08.07.2013|19:54
Комплексни грижи са нужни за този проблем и все пак всичко е строго индивидуално.
24
Не е посочен 08.07.2013|18:31
Така е,храненето и спорта са много важни за фигурата.
23
Не е посочен 08.07.2013|18:14
Кората от портокал е много оригинална идея.
22
Не е посочен 08.07.2013|18:13
Нищо не помага при мен:)
21
Не е посочен 08.07.2013|17:01
много е гаден целулита
20
Не е посочен 08.07.2013|16:57
Най-важното е да се отървем от токсините в тялото, те спомагат за бързото справяне с този проблем. Масажите помагат, но основно е храненето.
19
Не е посочен 08.07.2013|15:56
Страхотни съвети , от които ще се възползвам .
18
Не е посочен 08.07.2013|15:50
нима има спасение от целулита?
17
Не е посочен 08.07.2013|15:38
Което сега ме надъхва за днешната ми тренировка;)) Нямам търпение да се поизпотя!
16
Не е посочен 08.07.2013|15:38
Най-интересното е, че това е НЕизкоренимо:) Просто може да се прикрие до такава степен, че да не си личи, но все оше го има. Това си е в природата на жените
15
Не е посочен 08.07.2013|15:37
Помага, ама ако искаш трайни резултати, а не само преди морето, тренирай по-често и съчетавай това след това с тренирокитер;) Аи ако намалиш хапването резултата ще е още по-заковаващ!
14
Не е посочен 08.07.2013|15:36
Миналата година почти изцяло бях махнала целулита, САМО И ЕДИНСТВЕНО С ДИЕТА И ТО КАТО ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, КОЙТО МИ Е ПОЧТИ И ДО ДНЕС ТАКА И РАЗБИРА СЕ СПОРТ. Нищо друго няма да помогне:)
13
Не е посочен 08.07.2013|15:35
Ако спортувате редовно и правите добър хранителен режим, може да си правите масажи с мед - нистина помагат много.
12
Не е посочен 08.07.2013|15:34
"Може да ви помогне единствено следната четирикомпонентна комбинация: диета + спорт + масаж + кремче " - Много, много правилно!!! Диета и спорт, решава всички ви проблеми! Това е единствената истина!
11
Не е посочен 08.07.2013|14:29
много занимавка много нещо
10
Не е посочен 08.07.2013|13:24
С кафето аз го правя всяка година преди морето и се спасявам без никакъв проблем. Смесвам мед с кафе намазвам се обилно, овивам се с фолио, седя колкото време имам (час, два) след това в банята с малко вода започвам да се масажирам, като пилинг известно време отмивам и след като излезна от банята се намазвам с какъвто крем имам за суха кожа. Помага!!
9
Не е посочен 08.07.2013|12:18
Това с утайката от кафе съм го чувала и тъкмо имах намерение да го пробвам.
8
Не е посочен 08.07.2013|11:27
Голяма борба е с този целулит!
7
Не е посочен 08.07.2013|10:57
много съвети.някои от тях практикувам , други не
6
Не е посочен 08.07.2013|10:50
UКаквито и действия да са предприемат според мен спасение от целулита няма, но нищо не ни пречи да опитаме все пак.
5
Не е посочен 08.07.2013|10:41
Това с утайката от кафе го чувам за втори път за една седмица и мисля, че е време да опитам и аз!
4
Не е посочен 08.07.2013|10:31
уау, не подозирах,че има толкова много различни съвети! в крайна сметка всеки ще е чувал едно ще е доволен от друго :) трябва а се пробва,а само да кажа,че "мъжете нямат целулит защото е грозно" е лъжа, имат :Р
3
Не е посочен 08.07.2013|10:27
Много трудно до колкото знам се премахва този целолил от тялото.
2
Не е посочен 08.07.2013|10:07
Голям съм почитател на контрастните душове, наистина имат много положителен ефект върху кожата, вярно е,че трудно се свиква, но после е супер.
1
Не е посочен 08.07.2013|09:49
мале, колко много и различни съвети! аз пия по страшно много вода, но не усещам сякаш да има значение.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay