Кои храни да консумирате и кои да избягвате по време на настинка

Кои храни да консумирате и кои да избягвате по време на настинка

Течащ нос, драскане в гърлото и непрекъснато кихане – неведнъж сме се сблъсквали с досадните симптоми на настинка. В такива моменти нямаме особен апетит, но знаете, че няма как да спрете да се храните. Правилните храни могат да помогнат за укрепване на имунната ви система и по-бързо подобряване на симптомите, докато неподходящите храни могат да ви накарат да се почувствате още по-зле.

И така, кои са храните, на които да наблегнем при настинка и кои да избягваме?

Избягвайте:

Ягоди

Вероятно си мислите, че тази суперхрана е перфектна за консумация при настинка, но всъщност това далеч не е така. Ягодите са високоосвобождаващи хистамин, който може да бъде кошмарен при запушен нос, причинявайки дискомфорт в синусите.

Захарни изделия

Сладките съдържат много захар, което е последното нещо, от което се нуждаете, когато сте болни. Яденето на захар може временно да потисне имунната ви система и способността на белите ви кръвни клетки да се борят с микробите, които ви разболяват. Избягвайте захарта при настинка, защото тя само ще влоши симптомите ви.

Преработени храни

Не всички преработени храни са нездравословни, но някои от тях съдържат високи нива на сол, захар и мазнини. И тези съставки са рецепта за възпаление и могат да забавят възстановяването на тялото ви. Това са пикантни закуски, безалкохолни напитки, зърнена закуска, бекон или колбаси. Забравете за тях поне докато не се почувствате по-добре.

Туршия

Тези храни съдържат оцет или сол, които могат да засилят възпалението при възпалено гърло.

Хрупкави храни

Ако имате кашлица или възпалено гърло, яденето на хрупкави закуски като крекери, начос, картофен чипс или гевреци могат да създадат шкурка в гърлото ви. Тези храни могат силно да раздразнят гърлото, което означава удължаване на вашето страдание.

Наблегнете на:

Пилешка супа

Купата с гореща пилешка супа е задължителна, когато имате настинка. Тя поддържа тялото ви хидратирано, питателна е, успокояваща е и проучванията показват, че има противовъзпалителен ефект, който може да помогне при настинка.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин - съставка, която може да облекчи симптомите ви. Тя действа като деконгестант и отхрачващо средство и ще облекчи кашлицата и запушения нос.

Джинджифил

Този силен корен има аналгетичен и противовъзпалителен ефект, който помага в борбата с вируса. Джинджифилът изчиства задръстванията, потиска кашлицата и успокоява гърлото ви.

Гъби

Не само че са вкусни, но гъбите имат и страхотни здравословни свойства. Те са имуностимулатори и са богат източник на селен, магнезий и цинк. Силните им антивирусни свойства ги правят фантастична храна за борба със студа.

Червени боровинки

Тези рубиненочервени скъпоценни камъни са пълни с витамин С и антиоксидант, наречен кверцетин, който може да даде на имунната ви система заслужен тласък. В проучване от Университета на Флорида изследователите установяват, че пиещите сок от червена боровинка имат по-малко симптоми на настинка от тези, които не пият. Налейте си чаша и тялото ви ще ви благодари по-късно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay