Пилон - в хубавия смисъл на думата

За да танцуваш, не е нужно да си стриптийзьорка, а жена с добро тяло и самочувствие

Танците на пилон - пошли, неприлично-еротични, забранени за добрите момичета... О, не! Ако някой действително си ги мисли тези неща, май е време да си свери часовника. Защото още в началото на XXI век така нареченият "pole dance" изпълзя от тъмните стриптийз клубове, погледна гордо дневната светлина и започна да печели все по-силни позиции като предпочитан от дамите спорт за извайване на фигурата.

В последно време интерес към упражненията на пилон проявяват дори мъжете, включвайки "металния кол" в своите фитнес програми. В Австралия, Великобритания, САЩ и други големи страни се предлагат уроци по специфичните танци, насочени специално към силния пол. От известно време насам международните организации по pole dance се борят спортът да бъде включен и в Олимпийските игри.

Но най-голяма слава на пилона донесоха звездните му почитателки - някои от най-известните имена сред холивудските знаменитости и световните музикални такива. Преди няколко седмици дори Ема Уотсън започна да посещава уроци по pole dance, запалена от колежка, която й доверила колко "освобождаващo" e това занимание. А щом дори послушната Хърмаяни може да се усуква около пилона, значи този вид танци са допустими за всеки.

Мнението на останалите им бляскави почитателки, сред които се поклащат Мадона, Деми Мур, Бритни Спиърс, можете да прочетете тук. А пък ние, тъй като също се запалихме по идеята, решихме да си поговорим с Антония Новачкова от "Pole Dance Bulgaria". Вижте какво ни разказа тя за пилона, спорта, танците и щастието да имаш хубаво тяло и самочувствие.

Как тренировките на пилон извайват фигурата?
Всяко занятие по полденс започва с 20-минутна загрявка, което е напълно достатъчно като подготовка за останалото. Оттам нататък се тренира цялото тяло. Гърбът и ръцете са първото, върху което си проличава ефектът от тренировките. Много голямо отражение дават и върху коремните мускули, заякват също и краката. Този тип тренировки са много комплексни, подобряват издръжливостта, а и не по-малко важно е, че изправят стойката, походката, повдигат самочувствието.

Колко време отнема, за да се проявят всички тези ефекти?
При всяка жена е различно. Ако говорим за ефект като оформяне на тялото, това започва с изправяне на стойката и подобряване на гъвкавостта, координацията. Има момичета, които още след първата тренировка се обръщат с главата надолу и отказват да слязат. Има и такива, на които им отнема месеци, докато се престрашат. Много зависи от това дали се тренира редовно, от желанието и от упорството.

Пилон - в хубавия смисъл на думатаКакви са психическите ползи от тренировките на пилон?
Полденсът има невероятен ефект върху самочувствието. След първите часове, всяка жена си тръгва от залата усмихната, изправена и доволна. А когато се напредне достатъчно, удоволствието от това, че си успяла да направиш някой по-сложен елемент, е направо еуфорично. Още повече, че в залата атмосферата е много приятелска, всички момичета се подкрепят, помагат си, обясняват си и се радват на постиженията една на друга. 

Какви са разликите между спортуването на пилон и танцуването на пилон в стриптийз клубовете?
И двете са много зрелищни, интересни и сексапилни, но докато в стриптийз клубовете се залага на голота, еротика и може би малко пошлост, то полденсът като спорт клони повече към акробатика, примесена с танц.

Какви са преимуществата на фитнеса на пилон пред обикновената тренировка в залата?
Фитнесът на пилон натоварва цялото тяло по един необикновен и забавен начин. Докато при обикновената фитнес тренировка трябва да се правят отделни упражнения за всяка част, при пилона това се случва едновременно. Още повече, че не за всеки фитнесът е приятно занимание - има жени, на които в залите им е скучно, или пък се притесняват. Докато пилонът е колкото полезен, толкова и забавен, може да се прави в група или индивидуално. 

Какво е общото и различното между танците на пилон и останалите популярни танци, които се изучават?
Танците на пилон нямат нищо общо с какъвто и да е друг танц или спорт. Те могат да съчетаят в себе си стъпки и движения от всички познати стилове, но пак ще имат несравним сексапил и уникалност. При пилона няма основна стъпка, от която да произлизат останалите, базата се крепи единствено на това движенията да са красиви, завършени и да карат жената да се чувства секси в собствената си кожа.

Ако в един стил има даден набор от стъпки, които да се свързват в хореография, то при полденса с всяка следваща тренировка се измислят нови движения, а понякога дори се получават без да искаш. Възможностите са безброй. Пилонът изисква доста повече сила, отколкото другите танци. Изисква и повече гъвкавост. Тоест, една тренировка на пилон е значително по-натоварваща от повечето видове танци.

За кого е подходящ този спорт?
Полденсът и съответно - полфитнесът, са подходящи за всички. Практикуват се както от бивши спортисти, които не искат за загубят формата си, така и от хора, които по принцип не са кой знае колко спортен тип, но искат да поддържат фигурата си. Нужно е единствено упорство, защото далеч не е толкова лесно, колкото изглежда.

На какво се дължи нарастващата му популярност в чужбина?
Причините са много. Полденсът е много труден, но и увлекателен. Много атрактивен, а на по-високо ниво е дори зрелищен. Работата е там, че няма предел на постиженията. Правиш все по-трудни и по-трудни неща, усложняваш, измисляш нови фигури, нови съчетания. Спортът е млад и няма ограничения за навлизането в него. Има много възможности за изява по света, надявам се скоро да ги има и в България. Създава се общност, контакти с най-различни хора. Има много адреналин. Много увлича.

Откога съществува в България и какви са възможностите за практикуване и развитие у нас?
У нас този спорт съществува от миналата година. Назад сме с 11 години! Все още стъпките са малко плахи, но няма как да останем встрани от такава тендения, така че предстои бурно развитие. Смятам, че в най-скоро време интересът ще се засили. Честно казано, трудно е. Много хора все още ме гледат доста странно, когато стане дума за моя спорт.

В момента има 3 зали в България: две са в София и една е в Бургас. От 20 юли до 10 август, съвместно с една школа от Москва, организираме спортен лагер в Китен, откъдето се надявам да се върнем заредени с вдъхновение и нови идеи.

Какво научават дамите, които редовно посещават занятията ви. За какво биха им послужили тези умения?
Всичко, което прави тялото ти по-здраво, по-издръжливо и по-пластично, е полезно. Уменията, или по-скоро - ефектът от тях, може да се появи в най-различни полезни и дори комични форми. Сестра ми, например, много се гордее, че вече си отваря бурканите сама. А както споменахме, положителното влияние върху самочувствието не е за пренебрегване. Нашите момичета напредват с всеки час и благодарение на упорството си научават нови и все по-сложни елементи. 

С какво облекло (и обувки!) се извършват тренировките на пилон?
Всеки тренира с каквото му е удобно. Часовете, които са съсредоточени предимно върху танците, провеждаме на високи токчета - защото е по-забавно и по-секси. Тези, в които правим повече трикове и елементи, изискват къси панталони и повечето момичета идват направо боси, защото така им е по-удобно. Най-важното е да се знае, че кожата не трябва да се маже с никакви кремове и лосиони, защото става хлъзгава и тренировката се проваля.     

36 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 20.03.2013|00:44
Къде е залата в Бургас ?
12
Не е посочен 27.06.2012|17:09
Особено ако знае как да го прави:) много!
11
Не е посочен 27.06.2012|17:09
Аз даже не знам дали въобще се предлагат такива куросве...Ужас ние сме все назад с тия неща и разбирания
10
Не е посочен 27.06.2012|17:00
Така си е, само трябва някак си да намерим начин да си инсталираме пилони в иначе тези толкова симпатични панелки :)
9
Не е посочен 27.06.2012|16:59
Дам определено танцуването е за жени с хубави тела и добро самочувствие, но не и в разни съмнителни клубове пълни с мръсни рокери :) Примерно
8
Не е посочен 26.06.2012|08:39
Хубави са си танците на пилон и така като имаш около какво да танцуваш някак си придобиваш повече увереност и се отпускаш, ефектът е невероятен.
7
Не е посочен 25.06.2012|14:42
много е сексапилно да гледаш жена как се кълчи на пилон :)
6
Не е посочен 25.06.2012|14:22
Как ми се иска и аз да потанцувам на пилона , много добре ще ми дойде :)
5
Не е посочен 25.06.2012|11:51
само на Бритнито не й ходи пилона , като ,че ли е за по-слаби мацета ...иначе този пилон изглежда като малка пръчица :Д
4
Не е посочен 25.06.2012|11:50
Деми Мур е сред най-вдъхновяващите промоутъри на този нов спорт, но без предварителна подготовка не става. Който е решил да се залавя за пилона, първо да укрепи мускулатурата на цялото си тяло с малко фитнес.
3
Не е посочен 25.06.2012|11:48
Голям фен съм на пол денсинга, но за огромно мое съжаление, такива курсове се предлагат само в един-два града на страната и копнея за дена, когато всяка българка ще може спокойно да тренира своя сексапил.
2
Не е посочен 25.06.2012|11:46
Много добра галерия със снимки по темата:) Дай боже всекиму такава приятелка!
1
Не е посочен 25.06.2012|11:29
честно казано,не бях се замисляла,че това наистина си е тренировка и макар никога да не съм припарвала около пилон съм склонна да опитам,ако не друго,то поне наистина ще е много забавно!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay