Всички знаем недостатъците на захарта- вредна е, дори наподобява наркотик. Тя сериозно може да саботира вашата диета и здравословен начин на живот. За щастие има много подсладители, с които можем да заменим захарта, за да не бъде чак толкова вредно. Тъй като е почти невъзможно да изключим напълно сладкото от менюто си, можем поне да го намалим.
Има много алтернативи на бялата захар- мед, кленов сироп, кокосова захар и т.н. Но замисляли ли сте се кои от тези природни съставки наистина са полезни и как се отразяват на кръвната ви захар? Има някои природни подсладители, които са по-полезни от други.
Мед
Медът съдържа малко повече калории от останалите естествени посладители и се състои от фриктоза и глюкоза, но също така има антибактериален ефект, особено през грипния сезон.
Меласа
Опитвали ли сте меласа? Това е един чудесен естествен подсладител, който обаче трябва да се консумира в малки количества. Меласа съдържа желязо и калции, които са полезни за организма.
Кленов сироп
Има много причини да изберете кленовия сироп пред останалите подсладители. Той е 50% фруктоза и 50% глюкоза. Съдържа цинк и манган. В сравнение с обикновената захар увеличава по-малко кръвната захар.
Кокосова захар
Кокосовата захар е около 70-80 % захароза. Една чаена лъжичка съдържа 15 калории, което означава, че не е особено добър вариант да използвате кокосова захар.
Столетник
Този естествен подсладител не е толкова естествен, колкото си мислите. Той подлежи на много обработки, преди да се консумира, което елиминира полезните действия.
И така, изводът е, че медът и кленовият сироп може би са най-добрият избор. И все пак, опитвайте да избягвате подслаждането на нещата, които ядете.
Станете част от Jenite.bg във facebook!
0 | 0 |