Лечебните свойства на парченце сирене

Според учени, млечният продукт предпазва от диабет

Лечебните свойства на парченце сирене

От малки знаем, че млечните продукти осигуряват калции на организма и правят костите и зъбите ни по-здрави.

Оказва се обаче, че вкусните храни имат още полезни свойства.

От DailyMail научаваме, че две парченца сирене дневно са достатъчни, за да се намали риска от диабет тип 2 с 12%. Същите резултати са наблюдавани и при хора, консумиращи минимум 55 грама йогурт или кисело мляко на ден.

Проучването е дело на холандски и британски специалисти, които изследвали храната на 16 800 здрави хора и 12 400 диабетици. Учените установили, че тези от тях, които изяждат поне 55 грама сирене дневно, се разболяват с 12 на 100 по-рядко от диабет тип 2.

Самото заболяване се характеризира с инсулинова резистентност. Сред рисковите фактори са начинът на живот и генетичната предразположеност. Повечето пациенти са с наднормено тегло.

Каква е тайната на лечебните млечни продукти?

Отговорът е ферментацията на сирената. Смята се, че пробиотичните култури, които се съдържат в млечните продукти, намаляват холестерина и спомагат за образуването на полезни съединения в организма.

Прясното и киселото мляко пък, както и сирената, са богати на витамин D, калций и магнезий.

Въпреки ползите от млечните храни, медиците съветват да не се превръщат в основна част от менюто. Според д-р Ян Фрейм от Diabetes UK, тайната за доброто здраве се крие в балансираното хранене.

15 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 27.07.2012|09:22
аз обожавам всякакви сирена!мога само това да ям...но не си позволявам!харесвам всякакви модели и разцветки,далеч не се ограничавам само с нашенските...а в магазина мога да стоя с часове на щанда със сирената...
15
Не е посочен 26.07.2012|17:03
Растителни мазнини, сухо мляко, тебешир... Аз купувам от проверени мандри и най-уважавам козето сирене на баба.
14
Не е посочен 26.07.2012|13:20
С тази разлика, че в тези проучвания става въпрос за ИСТИНСКО сирене, а не от това с растителни мазнини, което се разтваря във вода.
13
Не е посочен 26.07.2012|11:59
Да, защото тези, които се продават по магазините- не са истински млечен продукт.
12
Не е посочен 26.07.2012|11:53
обожавам сирене , радвам се ,че го консумирам често , защото е много полезно за костите като цяло
11
Не е посочен 26.07.2012|11:52
Може да ядем хубаво сирене, ако е домашно...иначе- не става.
10
Не е посочен 26.07.2012|11:49
Да... стига да консумираш истинско сирене, а не купено от магазина, което е наблъскано с какво ли не!
9
Не е посочен 26.07.2012|11:47
няма ми , затова толкова много хора се разболяват от гадната болест рак
8
Не е посочен 26.07.2012|11:43
Така си е...за съжаление вече няма нищо качествено....
7
Не е посочен 26.07.2012|11:42
Определено е леко неприятно, но не чак толкова много... просто не си свикнала с миризмата му!
6
Не е посочен 26.07.2012|11:37
Аз ям много сирене и явно няма как да се разболея от диабет например!
5
Не е посочен 26.07.2012|11:35
то всичко е преправено , не само сиренето ... няма как да се избяга от тази химия
4
Не е посочен 26.07.2012|11:32
Ядем някакви мръсни химии! Аз си купувам от седна баба домашно сиренце!
3
Не е посочен 26.07.2012|11:28
То всичкото хубаво, но ние вече не ядем сирене- всичко е преправено яко.
2
Не е посочен 26.07.2012|11:24
и аз , обаче единственото сирене , което не ям е синьото - много ми е гадно и миризливо
1
Не е посочен 26.07.2012|11:12
аз много обичам сирене , особено на шопската салата ;)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay