От малки знаем, че млечните продукти осигуряват калции на организма и правят костите и зъбите ни по-здрави.
Оказва се обаче, че вкусните храни имат още полезни свойства.
От DailyMail научаваме, че две парченца сирене дневно са достатъчни, за да се намали риска от диабет тип 2 с 12%. Същите резултати са наблюдавани и при хора, консумиращи минимум 55 грама йогурт или кисело мляко на ден.
Проучването е дело на холандски и британски специалисти, които изследвали храната на 16 800 здрави хора и 12 400 диабетици. Учените установили, че тези от тях, които изяждат поне 55 грама сирене дневно, се разболяват с 12 на 100 по-рядко от диабет тип 2.
Самото заболяване се характеризира с инсулинова резистентност. Сред рисковите фактори са начинът на живот и генетичната предразположеност. Повечето пациенти са с наднормено тегло.
Каква е тайната на лечебните млечни продукти?
Отговорът е ферментацията на сирената. Смята се, че пробиотичните култури, които се съдържат в млечните продукти, намаляват холестерина и спомагат за образуването на полезни съединения в организма.
Прясното и киселото мляко пък, както и сирената, са богати на витамин D, калций и магнезий.
Въпреки ползите от млечните храни, медиците съветват да не се превръщат в основна част от менюто. Според д-р Ян Фрейм от Diabetes UK, тайната за доброто здраве се крие в балансираното хранене.
15 | 3 |