Диетата срещу упражненията

Диетата срещу упражненията

Диетата срещу упражненията

В един перфектен свят всеки щеше да тренира редовно и да се храни правилно през цялото време. За съжаление, перфектни хора и неща няма.

Добре било да знаете обаче как точно диетата и упражненията ви помагат да поддържате супер форма. Така ще се научите да ги комбинирате или да ги използвате самостоятелно, в зависимост от поставените фитнес цели.

Ето шампионите според различните задачи:

Ако искате да отслабнете...

Редица изследвания доказаха, че намаляването на дневния прием от калории с подходяща диета е най-директният път към по-малкия размер дреха: "Доста по-лесно е да "си спестиш" 500 калории от храната, отколкото да ги изгориш за час в залата", твърди американският здравен специалист Тимъти Чърч.

Все пак не забравяйте, че както хранителният режим, така и редовната физическа дейност, са необходими за поддържането на оптимално тегло.

Ако имате нужда от прилив на енергия...

Няма спор: упражненията са по-добрият помощник в изпълнението на тази цел. Физическата дейност стимулира мозъка да освобождава повече "освежаващи" невротрансмитъри като допамин и норепинефрин. Над 70 изследвания показват, че хората, които тренират редовно, са винаги тонизирани и пълни с енергия.

Ако искате да намалите риска от сърдечносъдови заболявания...

Въпреки че е трудно да се определи кой е победителят тук, смята се, че упражненията преди всичко укрепват сърдечносъдовата система, докато с приема на някои храни наистина понижавате опасността от болести, покосяващи сърцето.

Резултатите от хиляди експерименти доказаха, че омега 3 мазнините, например, които се съдържат в тлъстите риби, понижават риска от сърдечносъдови заболявания с до 64 %.

Ако искате да се предпазите от диабет...

Постигането на здравословно тегло и редовните тренировки са най-силната защита срещу това заболяване. Все пак упражненията печелят златния медал тук. Най-общо казано, докато спортувате, мускулите черпят гориво от глюкозата в кръвта, като по този начин се поддържат стабилни нива на кръвна захар.

Ако искате да подобрите настроението си...

20-минутна тренировка се оказва напълно достатъчна, за да подобри настроението ви за 12 часа напред. Това стана ясно след ескперимент, проведен наскоро в университета във Върмонт, САЩ.

Нещо повече: при някои хора с депресивни състояния упражненията могат да окажат също толкова лечебен ефект, колкото и медитацията. Доказано е, че по време на физическа дейност се произвеждат повече ендорфини и се регулира прекомерното освобождаване на хормоните на стреса.

Все пак имайте предвид, че успешната комбинация от подходящ хранителен режим и редовна физическа дейност, е най-прекият път към перфектна форма. И тъй като все пак терминът "перфектна" е леко преувеличен, разбирайте фигура, в която се чувствате най-добре.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay