Невинаги е особено лесно да си набавяме необходимите зеленчуци. Поради тази причина има креативни методи за приготвяне на тези полезни растения.
Тази рецепта е вдъхновена от един от любимите ни дресинги за салата- "Зелена богиня". Кремообразният зелен дресинг е здравословен, билков и може да подобри дори най-добрите салати, така че това има потенциал да бъде невероятна супа.
Повечето дресинги Зелена богиня разчитат на майонеза и една до две билки за тяхната кремообразност и бледозелен цвят, тук се постига същия вкусов профил, като се използва кейл, карфиол, 4 различни билки и само малко кисело мляко. Резултатът? Свежа зелена супа, която е като градина в купа.
Може да се изкушите да блендирате супата веднага след като е готова, но търпението е важно поради две причини. Първо, блендирането на гореща супа може да бъде опасно! И второ, колкото по-гореща е супата, толкова по-голям е шансът билките да се преварят и да станат по-тъмни. Вашата супа все още ще има добър вкус, но просто няма да изглежда толкова ярка и пролетна.
Говорейки за добър вкус, силно препоръчваме да не пропускате аншоата в тази супа. Аншоата е класическа съставка в дресинга за салати като Цезар и Зелената богиня, защото добавя допълнително ниво на умами. Ако не обичате аншоа, можете да използвате каперси.
Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава лук
2 стръка целина
4 скилидки чесън
4 филета аншоа
4 ч. зеленчуков бульон
1 глава карфиол
4 ч. кейл
2 ч. магданоз
1 ч. босилек
1/2 ч. естрагон
1/2 ч. зелен лук
1/4 ч. лимонов сок
1/2 ч. кисело мляко
1 авокадо
1/2 ч. бадеми
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте зехтина. Гответе лука, целината и ½ ч.л. сол, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 3 минути. Добавете чесъна и гответе още 2 минути. Добавете аншоата и гответе, като разбърквате, за да натрошите филетата.
Налейте бульона и 2 чаши вода в тенджерата. Увеличете котлона и оставете да заври. Добавете накъсания карфиол и оставете да омекне, около 5 минути.
Свалете тенджерата от котлона и оставете леко да се охлади.
Докато супата се охлажда, в средна купа смесете кейла, магданоза, босилека, естрагона, лука, лимоновия сок, 1/4 чаша кисело мляко и 1/2 чаена лъжичка сол.
В блендер смесете 1 до 2 чаши супа от карфиол и 1 чаша билкова смес до получаване на ярко зелена и гладка смес.
В малка купа разбийте останалата 1/4 чаша кисело мляко и 2 супени лъжици вода.
Разпределете супата в купички. Отгоре добавете авокадо, бадеми и още зелен лук. Залейте с киселото мляко и още зехтин.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |