Не можете да заспите? Ето какво да направите!

Не можете да заспите? Ето какво да направите!
Canva

Проблемите със съня, като трудно заспиване, безсъние или нарушено качество на съня, могат да бъдат причинени от различни фактори и условия. истината е, че този проблем засяга много хора, но рядко успяваме да разберем какви са причините и как да се преборим с него. 

Неразположението, притесненията и натовареността могат да бъдат силни пречки за заспиването. Друг съществен фактор при този проблем е циркаднят ритъм. Той представлява вътрешен биологичен процес, който регулира вашите цикли на сън и будност. Ако не спазвате редовен график на съня или имате нередовни работни графици, вашите циркадианни ритми могат да бъдат нарушени, което води до трудности със заспиването.

Но как да се справим с безсънието?

Постепенно създавайте ритуал преди сън

Опитайте да създадете релаксиращ ритуал преди лягане. Това може да включва топла баня, четене на книга, слушане на успокояваща музика или използване на техники за релаксация като дишане и медитация.

Поддържайте редовен график на съня

Постарайте се да заспивате и да се будите по едно и също време всеки ден, дори през уикенда. Това ще помогне на вашия циркаден ритъм да се настрои и да подпомогне заспиването ви нощем.

Избягвайте стимулиращи вещества

Ограничете или избягвайте приема на кофеин, никотин и алкохол вечер. Тези вещества могат да попречат на вашата способност да заспите и да задтлжочат проблема с безсънието.

Създайте уютна в спалнята

Уверете се, че вашата спалня е подходящо оборудвана за почивка. Избягвайте ярка светлина, изключете електронните устройства преди лягане и се уверете, че местото, където спите е комфортно и тихо.

Активирайте се физически през деня

Редовните физически упражнения през деня могат да помогнат за подобряване на качеството на съня ви. Опитайте се да включите умерена до интензивна активност в своя дневен режим, като например ходене, бягане или тренировки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay