Сигурно сте гледали сладкото филмче "Кунг-фу Панда", в което бащата на пандата всъщност бе гъсок, който прави супа от фиде. Всъщност това е традиционно източно ястие - азиатските нудъли са братовчеди на италианската паста. Ястието, което ви предлагаме да опитате днес, е вдъхновено от виетнамската кухня и се съчетава най-добре с ориз и прозрачни бобени нудъли. Подходящо е за вегани, както и за онези от вас, които са решили да постят цели 49 дни преди Великден.
Необходими продукти за 4 порции:
250 г гъби шийтаке
220 г китайско зеле
200 г маруля
2 скилидки чесън
1 парче джинджифил около 5 см
2 стръка зелен лук
1 с. л. растително масло
соев сос
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват добре с кухненска хартия. Пънчетата се отстраняват, шапките се нарязват на тънки филийки. Китайското зеле и марулята се почистват от твърдите жилки. Листата се измиват, подсушават се и се нарязват на ленти, широки 4 см. Чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват на ситно. Зеленият лук се измива, почиства се и се нарязва на тънки кръгчета.
Уок или голям тиган се загрява на котлона, след което се сипва олиото и се сгорещява. Чесънът и джинджифилът се запържват с разбъркване. Добавя се зеленият лук и се разбърква. Сипват се 2 с. л. соев сос, 5 с. л. вода и гъбите. Всичко се задушава около 2 мин. Добавя се китайското зеле и се пържи още 5 мин. Ако е необходимо, се добавя вода. Добавят се парчетата салата и, след като омекнат, се сипва още соев сос. Сипва се в купички и се сервира веднага.
Ако използвате сушени гъби шийтаке, трябва да ги накиснете предварително за 20 мин. в гореща вода. След това ги оставете да се отцедят, отстранете пънчетата и пригответе ястието, както е описано.
сп. Меню
4 | 0 |