Със сигурност такава закуска няма да ви поднесат в Италия - изглежда там солената храна е табу за сутрешните часове. Но пък тази рецепта вкусно ще ви зареди за предстоящия ден с едни от най-разпознаваемите продукти от Апенините.
Необходими продукти за 4 порции
за тестото:
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. грахам брашно
1 с.л. пшеничен зародиш
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. меко масло
1 яйце
1 ч.л. сол
за гарниране:
100 г моцарела или бяло сирене
1 червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
100 г чери доматчета
2 с.л. нарязани листа от босилек
50 мл зехтин
1 с.л. кедрови ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Млякото се разбърква със содата и към него се добавят яйцето, солта и маслото.
2. Бърка се само с дървена лъжица. Двата вида брашно се пресяват и се добавят към сместа. За да стане още по-полезно тестото, се обогатява с пшеничен зародиш.
3. Босилековите листа се заливат със зехтина и се пасират с щипка сол.
4. Тестото се разстила в тавичка, покрита с хартия за печене. Отгоре се слагат кръгчета моцарела, чушката и доматчетата. Всичко се залива с босилековия зехтин и се поръсва с кедровите ядки. "Пицата” се пече във фурна, загрята на 180˚С, докато се зачерви.
Съвет: Пригответе пицата и плънката от предната вечер, покрийте с фолио и запечете сутринта. Опитайте с различни плънки, например: домати, сирене, кашкавал и чубрица; прошуто, моцарела и пармезан; кашкавал, доматчета и маслини;моцарела, сушени домати и каперси; риба тон, моцарела и босилек.
45 | 2 |