Независимо дали ще я поднесете като гарнитура, предястие или основно, салатата винаги върши страхотна работа. Зимата, макар и сезон, в който свежата храна е в много ограничени количества, също е "салатен" сезон. Особено подходящи за студените месеци са салатите от моркови, цвекло, всякакъв вид зеле, лук, ябълки, авокадо... Изборът и комбинациите са наистина десетки, стига човек да има желание да опитва и съчетава нови вкусове.
И все пак, веднъж приготвили салатата, трябва и да я овкусите. А често прясно изцеденият лимон и зехтинът не са достатъчни, особено ако искате да внесете разнообразие. Именно в такъв момент е време да потърсите интересни рецепти за т.нар. дресинг сосове.
Много често в тях участват млечни продукти, като например сметана, която придава плътност и "пухкавост" на соса. Ако обаче следите приеманото количество калории, то тези дресинги определено не са за вас.
Добрата новина е, че в тази статия ще ви предложим няколко вкусни и креативни идеи, с които да заместите млечните съставки в дресинга, без да нарушавате желаната консистенция.
Печен чесън
Термично обработният чесън може да се похвали с много приятен и апетитен аромат. А ето и как да си го приготвите:
Необходими продукти:
4-6 глави чесън
1 к.л. зехтин
сол (морска или пък хималайска)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната. Изрежете "капачетата" на главите (откъм острата част). Поръсете със зехтин, поставете в малка тава и покрийте с фолио (без то да докосва чесъна). Печете час, час и половина, докато чесънът омекне съвсем. Оставете да изстине и с внимателни движения "изстискайте" отделните скилидки. Можете да използвате и малка лъжичка.
Можете да съхранявате в хладилника до месец. За да добавите към салатен дресинг, пюрирайте желаното количество.
Още идеи за вкусни и диетични дресинги може да откриете в статията на Kulinar.bg.
0 | 0 |