Две рецепти за децата с алергии

Супа и салата за алергичните деца

Две рецепти за децата с алергии

Тази статия е за родителите, които ежедневно се срещат с предизвикателството да готвят за своите деца, алергични към ядки, яйца, мляко или глутен. Разбира се, не е невъзможно да се приготвят закуска, обяд или вечеря за алергично дете, но постоянно трябва да се внимава какви съставки се включват в ястието. Ето две ястия, които са подходящи за вашите деца с алергия, а са толкова вкусни, че вие също ще поискате да хапнете от тях.

 

Салата с ориз и пуешко месо

С яркооцветените чушки и сладките, сушени кайсии, това ястие със сигурност ще допадне на вашето дете. Може да добавите и пилешко месо, както и да предпочетете вегетарианския вариант на салатата, като изобщо не слагате месо. Салатата се сервира студена и е подходяща както за предястие, така и за гарнитура.

 

2 ч.ч. сварен ориз, смесен с ¼ ч.ч оризов оцет

1 ч.ч сварено, накълцано на кубчета пуешко или пилешко месо

3 ч.л. захар

¼ ч.ч. нарязан лук

2 ч.л. счукан чесън

½ глава червен лук, нарязан

1 връзка накълцан пресен магданоз

½ ч.ч. нарязани сушени кайсии

3 с.л. олио

¼ ч.ч. нарязани червени чушки

1 ч.л. горчица

3 с.л. нарязана целина, включително и листата

сол и пипер на вкус

¼ ч.ч портокалов сок - концентрат

 

В голяма купа сложете изстиналия ориз с пуешкото, лука, кайсиите, чушките и целината и ги разбъркайте. В малка купа, смесете останалите съставки и после ги изсипете в голямата. Разбъркайте и сложете в хладилника. Може да сервирате след 30 минути.

 

Пилешка супа с фиде

Задължително е в менюто на вашите деца да присъства супата като ястие – тя дава сили и топлина в студените дни. В тази лесна рецепта се използва фиде без глутен или оризови спагети именно с цел да се ограничи възможността от алергична реакция.

 

2 ч.л. зехтин

1 ч.ч. сварено, нарязано пиле

5 ч.ч. вода

½ нарязана глава лук

3 кубчета пилешки бульон

3 моркова, изчистени и нарязани на ленти

1 ч.ч. сварени оризови спагети, изстинали

2 стръка целина, нарязана на кубчета

сол и пипер на вкус

 

В среден съд смесете зехтина, пилето, лука, морковите и целината. Сложете съда на среден огън за около 3-4 минути. Добавете водата и кубчетата бульон. Оставете на котлона за 15 минути, без да покривате. Нарежете спагетите на парчета с дължина 5 см и ги сипете в супата. Бъркайте без да спирате около 3 минути и махнете от котлона. Добавете сол и черен пипер на вкус, сервирайте супата гореща.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay