Много по-лесно е да нарежем голяма купа със салата в началото на седмицата и да имаме салата за няколко дни, отколкото да режем всеки ден. Има обаче една уловка- нарязаната салата обикновено се разваля много по-бързо.
Има някои трикове, които можете да използвате, за да запазите салатата свежа по-дълго. Ето кои са те:
Съхранявайте я в контейнер с капак или найлоново пликче с цип
Pexels
Това ще запази влагата в салатата и ще я предпази от контакт с въздуха, който може да я изсуши и бързо да омекне и завехне.
Съхранявайте я в хладилника
Pexels
Най-добре е да съхранявате нарязаната салата в хладилника, където температурата е между 2 и 4 градуса. Избягвайте да я оставяте на твърде топло място.
Не я нарязвайте предварително
Pexels
Естествено, най-сигурният начин е просто да не я нарязвате предварително. Най-добре е да нарязвате салатата веднага преди консумация. Ако трябва да я нарежете предварително, правете го възможно най-близо до времето на консумацията.
Не я овкусявайте предварително
Pexels
Добавянето на сол, олио и оцет ускорява процеса на завяхване на салатата. Затова е най-добре да добавяте тези съставки точно преди консумацията. Можете предварително да нарежете по-голямо количество салата, което да съхранява в купа в хладилника, и да овкусявате по малко, преди да хапвате.
Не режете салатата с неръждаеми ножове
Pexels
Металните ножове могат да повредят клетките на салатата и да ускорят процеса на окисление. Затова е по-добре да използвате ножове от пластмаса или керамични такива.
С тези съвети, салатата може да остане свежа до 2-3 дни.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |