Сезонът на дините

В търсене на най-вкусната и сочна диня

Сезонът на дините

Динята е плодът, символизиращ лятото. Вкусна, сочна и сладка, тя е любима на малки и големи и е перфектната храна за разхлада в летните жеги.

 

Как обаче да изберем сочна и достатъчно узряла диня. Някои казват, че е въпрос на късмет, други твърдят, че трябва майсторлък, за да я разпознаеш само по кората.

 

Ето и някои съвети, които ще ви помогнат да не останете разочаровани, когато разрежете динята вкъщи:

 

1. Игнорирайте продавача, който се опитва да ви убеди, че всичките са хубави. Огледайте цялата диня. Трябва да е симетрична, без вдлъбнатини, буци или наранявания.

2. Вдигнете я и имайте предвид, че трябва да ви се стори по-тежка отколкото изглежда. Ако ви се стори по-лека, то тя най-вероятно е пресъхнала.

3. Обърнете я – от долната страна трябва да има по-светло петно, тъй като това е мястото, на което динята е лежала на земята.

4. Понякога много малките екземпляри не са сочни, обратно – прекалено големите може да са нитратни. Затова най-добре изберете диня със среден размер.

5.
На зрялата диня кожичката лесно се бели. Одраскайте я с нокът и се опитайте дали може да забелите горния слой на кората.

6.Сухият край на "опашката” не винаги е показател за зрялост. Много често късат дините зелени, а после доузряват в магазина или на пазара. Най-добре опашката да е жълта и завита.

 

Мит

Методът с почукването не е особено ефикасен и е по-скоро мит. Помиришете динята. По-силният мирис означава, че динята е узряла по-добре. Натиснете с палец върху динята – неузрелият плод се поддава на натиск.

 

Класика

Най-добре може да се ориентирате, ако продавачът отреже триъгълниче от динята. Почти сигурно е, че ярко-червената диня е сладка, но не винаги. Влияние оказват условията, при които се отглеждат дините – слънцето, водата, но разбира се и сортът на динята. Така че, не се свенете и я опитайте.

 

Важно!

Ако вече разрязвайки динята вкъщи, тя е много мека и сокът ви се стори мътен, то значи динята е нитратна. Влакънцата, които минават от сърцевината към кората, трябва да бъдат бели на цвят, а не жълти.

 

Полезно

Хубавата диня е сладката диня. Освен вкусна обаче, тя е и полезна. Съдържа малко калории, играе ролята на антидепресант и лекува доста болежки. Динята е полезна за различни заболявания на стомаха, жлъчката, черния дроб, при подагра.


През лятото се потим най-много, а с потта губим соли, като магнезия. Сто грама диня съдържат 224 мг магнезий. 150 грама диня покрива дневните нужди от този микроелемент.
Поради ниското съдържание на въглехидрати, тя е подходяща за диабетици, които могат да ядат до 200-300г. диня на ден.
Помага при запек, защото съдържа магнезий и фина целулоза. Регулира перисталтиката на червата и стимулира отделянето на жлъчен сок.
Сокът от диня е и чудесен дезинфектант. Бабите казват, че помага при авти в устата. 

 

Полезно, вкусно и задължително удоволствие, особено през лятото.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.07.2011|15:06
Всеки път, когато си купувам диня си е жив късмет, някой път не улучвам и много ме хваща яд. Вече ще знам как да избирам, благодаря! :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay